Књажевачке

НОВИНЕ

Politika

Broj pregleda

Poslanik Miletić se zalaže za jeftiniji dizel za poljoprivrednike!

Narodni polsnik MIlija MIletić je  na drugoj sednici Prvog redovnog zasedanja poručio da bi trebalo poljoprivrednicima obezbediti jeftiniju cenu dizel goriva.

Miletić Milija, foto: Knjaževačke novine
Miletić Milija, foto: Knjaževačke novine

Moramo obezbediti jeftiniju cenu dizela za poljoprivredne proizvođače, a za brdsko-planinska podneblja još jeftiniji zbog prirodnih uslova – poručio je narodni poslanik.

Miletić je sugerisao da bi trebalo da se ugledamo na države u regionu, gde je cena dizela znatno jeftinija.

U cenu dizel goriva koji kupuje seljak uračunat je PDV od 20 odsto i akciza od 59,48 dinara po litru. Ove dve stavke u budžet donose 90,90 dinara po litru, što je najveći problem ove vrste, poručio je Miletić.

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke je obrazložio svoje tvrdnje podacima da ratari u Srbiji troše skuplji dizel od kolega u Hrvatskoj, gde postoji „plavi“ dizel, koji zemljoradnici plaćaju 76,70 dinara po litru.

Narodni poslanik se osvrnuo i na Institute koji proizvode semensku robu i naglasio da su oni važni za poljoprivredu u Srbiji.

Svi znamo da postoji nekoliko kuća koje proizvode semensku robu, za pšenicu, kukuruz… „NS seme“, Institut „Zemun polje“ – njihovi proizvodi su prisutni i u drugim delovima sveta. Mi smo otvoreno tržište i polako ali siguno naši instituti imaju manji „prolaz“ od inostranih kuća. Mislim da je uvek jedina i prava stvar – bolje proizvesti, nego uvesti. Moramo sačuvati ono što je naše, što vredi i što je dobro. Ta naša semenska roba je veoma kvalitetna, našim institutima treba dati što veću podršku! – poručio je Miletić na sednici Narodne skupštine.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara