Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Organska poljoprivreda šansa za nerazvijene opštine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da organska poljoprivredna proizvodnja pruža mogućnosti za razvoj malim zajednicama poput Bojnika, Blaca, Žitorađe i sličnih prostora na zapadu, jugu i istoku Srbije.

Poljoprivreda, stočarstvo, foto: Knjaževačke novine, autor: M.M.
Poljoprivreda, stočarstvo, foto: Knjaževačke novine, autor: M.M.

Nedimović je tokom posete Bojniku, gde je razgovorao sa čelnicima preduzeća „Fortis“, koje je organizator organske proizvodnje voća, otkupljivač i izvoznik ovih proizvoda u tom delu Srbije, podsetio na to da je organsko voće i povrće bar 30 do 40 odsto skuplje nego konvencionalna roba.

Iz tog razloga, kako je objasnio, resorno ministarstvo stimuliše ovakav vid proizvodnje sa mnogo većim davanjima po hektaru i grlu, a sa druge strane i sam proces sertifikacije, dakle prelaska iz klasične poljoprivrede u organsku.

On je napomenuo da je Ministarstvo omogućilo takozvanu grupnu sertifikaciju, gde jedno preduzeće preuzima na sebe da bude nosilac sertifikacije za sve svoje kooperante.

Prema njegovim rečima, takav slučaj je i sa preduzećem „Fortis“, koje ima 250 kooperanata sa tendencijom da već ove godine uveća taj broj za još 350 proizvođača.

Ova kompanija je već korisnik IPARD-a, ali to samo pokazuje da u malim mestima, poput Bojnika, postoji kapacitet za najsavremenije zahteve tržišta, naveo je potpredsednik Vlade.

Površine na kojima se gaje organske poljoprivredne kulture imaju trend rasta, ukazao je on i precizirao da su za nekoliko godina sa 14.000 hektara povećane na 22.000, te da je od izvoza organske hrane pre 10 godina Srbija zaradila tri miliona dolara, a prošle čak 37 miliona.

Nedimović je preneo da je sa čelnicima lokalne samouprave u Bojniku razgovarao o oživljavanju postojećih zalivnih sistema, koji su značajni za poljoprivrednu proizvodnju, ali i o dualnom obrazovanju, odnosno uvođenju novih smerova u srednjim školama od naredne školske godine.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada