Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Fond za nauku obeležava dve godine rada i najavljuje nove projekte

Fond za nauku Republike Srbije na proleće planira otvaranje novih programa usklađenih sa strategijom nauke i nacionalnim prioritetima. U 2021. počinje i realizacija projekata u okviru Programa IDEJE koji je namenjen svim temama i naučnim oblastima. U narednih godinu dana, očekuje se da će na programima Fonda za nauku biti angažovano više od 2.000 istraživača, saopšteno je povodom dve godine rada Fonda.

fond

Fond za nauku Republike Srbije, koji obeležava dve godine rada, do sada je otvorio pet programa za finansiranje naučnih projekata koji podižu kapacitete mladih istraživača, omogućavaju rešavanje problema koje je izazvala pandemija kovida 19, povezuju naučnike u Srbiji sa srpskom naučnom dijasporom i pomažu kreiranje novih tehnoloških dostignuća uz pomoć veštačke inteligencije koja će olakšati svakodnevni život ljudi.

Za finansiranje je dosad odobreno 177 naučnih projekata na kojima je angažovano više od 800 istraživača, navedeno je u saopštenju Fonda.

„Fond za nauku je kroz svoje programe istraživačima pružio priliku da razvijaju svoje ideje, formiraju nove timove, a finansijska podrška projektima im je omogućila bolje uslove za bavljenje naukom u svojoj zemlji. Program PROMIS je podigao istraživačke kapacitete mladih naučnika. Kroz podršku projektima, ne samo da je uloženo u razvoj nauke i otkrivanje naučnih saznanja, već je pružena i podrška institucijama koje učestvuju na projektima, jer značajan deo budžeta projekta predstavljaju sredstva namenjena za opremu, potrošni materijal i međunarodne publikacije“, navodi v. d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije Milica Đurić-Jovičić, ističući da istraživači uveliko rade i na projektima za razvoj veštačke inteligencije.

Kako kaže, u okviru tih projekata istraživači kreiraju softver koristan za poljoprivredu, alate za uštedu električne energije, predlažu preporuke za smanjenje zagađenja vazduha, razvijaju digitalnog asistenta za programere i donose rešenja za druge korisne namene.

„Kada je reč o aktuelnim izazovima, zahvaljujući posebnom programu Fonda za nauku namenjenom borbi protiv kovida 19 istraživački timovi iz različitih oblasti nauke rade na rešavanju problema koje je izazvala pandemija koronavirusa“, podvlači Đurić Jovičić.

U saopštenju je istaknuto da je prethodna godina pokazala koliko je nauka značajna i koliko brzo može da nam promeni život.

„Godinu 2021. vidimo kao godinu saradnje. Fond za nauku Republike Srbije će kroz međunarodnu saradnju sa inostranim fondovima nastaviti da razvija svoje programe i procedure, sa posebnim fokusom na mapiranje mogućnosti kreiranja zajedničkih programa i stvaranja dodatnih prilika za istraživače iz Srbije“, navedeno je.

Kako se ističe, posebno će biti važno povezivanje srpske nauke sa dijasporom kroz program koji će omogućiti naučnicima razmenu znanja, iskustava i ideja.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada