Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Konkurs za pčelarstvo, mehanizaciju, navodnjavanje

Sekretarijat za privredu i ove godine izdvojio je novac i objavio konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede.

Poljoprireda, žetva, ilustracija, foto: M. Miladinović, portal ,,Knjaževačke novine''
Poljoprireda, žetva, ilustracija, foto: M. Miladinović, portal ,,Knjaževačke novine“

Registrovana gazdinstva, kojima je potrebna nabavka mehanizacije, traktora ili drugih sredstava u oblasti pčelarstva, stočarstva, voćarstva ili povrtarstva, imaju rok do 2. aprila da dostave svoje prijave. Ovoga puta, ukupna vrednost bespovratne finansijske pomoći iznosi 180 miliona dinara.

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, podsticajna sredstva, koja su namenska i bespovratna dodeljuju se u iznosu 80 odsto cene prihvatljivih troškova nabavke opreme sa PDV, koja je predmet javnog poziva. Međutim, vrednost ne sme da prelazi maksimalno utvrđeni iznos podsticajnih sredstava.

U oblasti poljoprivredne mehanizacije, opredeljeno je 100 miliona dinara. Ovaj javni poziv obuhvata nabavku priključnih mašina i traktora. Kada je o traktorima reč, nabavka obuhvata vozila do 60 kilovata, i namenjena su mahom voćarima, jer su pogodna za prolazak između sadnica. Novčana pomoć za voćare i povrtare ove godine iznosi 40 miliona dinara.

– Podsticajna sredstva su namenjena za nabavku nove opreme poput protivgradne mreže sa sistemom za navodnjavanje “kap po kap”, plastenika sa sistemom za navodnjavanje “kap po kap”, žičane ograde za ograđivanje višegodišnjih zasada, opreme za orezivanje voća – stoji u tekstu konkursa.

Pčelarima je u 2021. godini namenjen iznos od 30 miliona dinara, dok je za stočarstvo izdvojeno deset miliona dinara. Podnosilac prijave može da konkuriše za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla stoke, domaćih ili iz uvoza, ili opreme u ovoj oblasti poljoprivre

U odnosu na lane, umanjen je novac koji je izdvojen za bespovratna sredstva, i to za 13 miliona dinara. Iako je isprva najavljeno da će u 2020. godini biti rekordna novčana pomoć poljoprivrednicima, u vrednosti od 240 miliona dinara, situacija sa virusom korona “stanjila” je gradsku kasu za ove namene.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada