Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Dom učenika srednjih škola Knjaževac: PREKO 70 GODINA POSTOJANJA I RADA

Dom osnovan aprila 1949. godine kao socijalno – vaspitna ustanova, gde su punih 7 decenija vaspitavali mlade i gde se nastoji da se integrišu potrebe mladih, roditelja i društva. Motivi osnivanja Doma bili prevashodno socijalno – materlanog karaktera, a potom i vaspitnog. Zadatak zaposlenih u Domu, bio je da učenike materjalno obezbedi u smislu stana, ishrane, odeće, zadovoljavanja školskih potreba i slično u skladu sa društvenim kontekstom aktuelnog doba, Dom je imao zadatak da vaspitno deluje na kulturno i obrazovno osposobljavanja učenika. Izvesna pažnja poklanjana je i fizičko – zdravstvenom vaspitanju štićenika.

Foto: N. Đorđević
Foto: N. Đorđević

Dom je više puta menjao svoju lokaciju sve do izgradnje sadašnje zgrade u koju se uselio 29. Novmbra 1958 godine. Useljenjem u novu zgradu poboljšani su kako materjalni tako i uslovi za ostvarivanje vaspitne aktivnosti ustanove.. Broj učenika se povećavao, da bi 1961. godine u Domu bilo 92 učenika (66 učenika škole učenika u privredi, 13 učenika osnovnog školskog uzrasta i 13 učenika gimnazije.

Pored obaveznog učenja bilo je i učeničkih sekcija. Dom je do 5. decembra 1958 godine imao naziv Dom učenika u privredi, zatim dobio naziv Dom učenika ‘’Branko Milošević Metalac’’. U periodu 1980. do 1990. godine kapacitet doma od 130 učenika je bio uglavnom popunjen.

Vaspitni rad se odvijao prema programu vaspitnog rada sa učenicima. Godine 1993. odlukom Vlade Republike Srbije, Dom učenika postaje Republička Ustanova i dobija naziv Dom učenika srednjih škola Knjaževac, a i savremeniji pristup u smislu vaspitnog rada i poboljšanja standarda učenika i zaposlenih. Novi Program vaspitnog rada sa svojom savremenom koncepcijom, koja sadrži tri vaspitne oblasti: učenje i razvijanje „kompetentosti“ učenika, razvoj ličnosti i „socijalno saznanje“ srednjoškolaca u Domu, slobodno vreme učenika, kao i organizaciju čaova vaspitnog rada.

Foto: N. Đorđević
Foto: N. Đorđević

Dom je imao trocifren broj učenika, dvadesetak zaposlenih, i organizaciju vaspitnog rada u četiri vaspitne grupe u novoopremljenom prostoru za smeštaj i vaspitne aktvinosti učenika.

Generacije dece i mladih koje su odrasle pod veštom vaspitnom rukom doma ostavljaju pečat u svim domenima društvenog i privrednoh života. Pod okriljem vaspitno – obrazovne, socijalne i preventivno zdravstvene uloge ove Ustanove na hiljade mladih našlo je svoj put ka zrelosti. Nizom godina, „sadržanih“ u znanju i iskustvu u Domu su u kontinuitetu iznedrieni vrsni stručnjaci, dobri i marljivi ljudi.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada