Zaustavi, žaštiti, pomozi

Broj pregleda

Posle izlaska teksta  u novinama Alo!, sa naslovom 50 evra dnevnica, ali nema ko da radi, gde sam dala intervju na tu temu, kontaktirala me je Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja, jer one žele da rade, imaju mnogo toga u planu, ali im je potrebna i podrška. Žele i da se bave poljoprivredom, da proizvode hranu za svoje potrebe, a kasnije naravno i za prodaju. Dogovorile smo se da se nađemo i da vidimo gde i kao im se može pomoći. Žene iz Udruženja, prave kolače, kiflice, vredne domaćice, čak se jedna ruskinja  bavi masažom. Nisu to žene koje čekaju milostinju, one hoće i da rade.

Ilustracija: U udruženju, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: U udruženju, foto: Svetlana Kovačević

Udruženje „Hajr” čiju okosnicu čine žrtve nasilja, za četiri  godine rada zbrinulo je više od 100 žena koje su boravile u sigurnoj kući.  Hajrija Ramadani, je osnivač udruženja Hair, što znači „hrabar, autentičan, jedinstven i ravnopravan“.

Hajrija je i sama bila žrtva nasilja, i godinu dana je provela u sigurnoj kući. Krajem 2016. godine, posle izlaska iz sigurne kuće, Harjija je shvatila da mora da pomogne  žrtvama, i tako je došla na ideju da osnuje Udruženje.

Sve su bile suočene sa tim šta posle – nije im bilo moguće da nađu posao, stan. Nije lako izaći, i glavno pitanje je gde otići. Obično žene nisu same, imaju i decu, ističe Hajrija i dodaje: Kada se obratite nekome za posao prvo što pitaju da li je ona nervno labilna, ko će da joj čuva decu, i kako će doći na posao, od tačke A do tačke B.

Osim kancelarije u Beogradu, imaju i kancelarije u Nišu, Lajkovcu, Trsteniku, Aranđelovcu, Šidu i Sarajevu.

Harija ističe da mi moramo da promenimo zakon, koji je iz 1953.godine, gde kažu delimo imovinu a ne decu, mi delimo decu, damo sinu sve a ćerki ne, i koju mi poruku šaljemo u svet.

 „Zato je naš moto da žrtva pomogne žrtvi i zato smo osnovale Udruženje za borbu protiv nasilja”, rekla je Ramadani koja je trpela porodično nasilje skoro tri decenije.

Po njenim rečima najstarija žena kojoj je Udruženje pomoglo imala 78 godina i da je bila žrtva ćerke narkomana koja joj je tražila novac. Najmlađa je imala 16 godina i bila je žrtva oca nasilnika, navela je Ramadani i precizirala da je svim tim ženama, žrtvama nasilja Udruženje obezbedilo pravnu pomoć, posao i uslove za socijalizaciju.

Dnevnica 50 evra, a niko neće da radi

Dodala je da „Hajr” zahvaljujući različitim timovima psihologa pomažu žrtvama, jer su se i članice na sopstvenom primeru uverile da su žene nakon sigurne kuće u velikom broju „puštene niz vodu” zbog čega se vraćaju nasilniku.

Ona je upozorila da bi za izmenu stanja pomoglo poštovanje Zakona, ali i to da roditelji ženskoj deci vrate samopouzdanje – da im govore da više vrede, a ne da se akcenat stavlja na sinove kojima uz sve prepisuju i imovinu, kao i da se deca vaspitavaju na pravi način da imamo više heroja ne nasilnika.

Apelujemo na sve ljude dobre volje da pomognu i u skladu sa svojim mogućnostima daju doprinos, kako bi smo mogli izaci u susret članovima udruženja. Veliki broj njih su samohrani, nezaposleni roditelji, koji su pred velikim životnim izazovom, posebno u ovo vreme teške pandemije i nemogućnosti da zarade i priušte sebi osnovno.

ŽIRO RAČUNI ZA POMOĆ:

Dinarski račun: 1600000000053443390.
Devizni račun: 0054000045546
Informacije o pomoći možete dobiti putem telefona predsednice našeg udruženja, gospođe Hajrije Ramadani:
Kontakt: + 381644829599

Povezano

Dnevnica 50 evra, a niko neće da radi

Ubuduće dnevnice će iznositi 150 dinara

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole