Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Iz radionice Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca i knjiga za decu „Odrastanje“Slađana Ilića

Svaka knjiga za decu je uslovno rečeno, krov od papira, pod kojim živi sve ono što predstavlja igre spokoja i mirnog sna, prepisana matrica života, potraga za ličnom srećom iz koje se kreće u veliku avanturu. Svaka dečja knjiga, naročito poetska predstavlja ogled iz psihologije samopouzdanja u kome dete u stihovima otkriva da to nije osobina, koju poseduje neko drugi.

Foto: N.Đ.
Foto: N.Đ.

Biti dete je privilegija trenutka i ono nije samo naivni čitalac, već “veliki-mali čovek“ koji jeistovremeno i kritičar poezije koju čita. Knjiga „Odrastanje“, Slađana Ilića obiluje primerimakojima možete upoznati sebe, u neku ruku razgovor sa ogledalom u odblescima pojedinih slikazajedničkog trenutka i svih koji su bili dete – kaže recenzent ove knjige, Nebojša Đorđević.

Knjiga je pisana motivski jednostavno, uzbudljivo i zanimljivo. Kroz vezani stih, autor uvodi čitaoce u nove zajednička avanture, koristeći metaforične slike za svog lirskog junaka – dete: kosam, kakav sam, šta mogu? Autor tretira različite životno-poetske situacije u kojima dete uči kako da kontroliše negativne emocije, kako da podnese (ne)uspeh, misli, komunicira uspešnije… U pitanju je složen i dubok dijalog sa svetom i odraslima, sa našim svetom, najčešće namrgođenim, smarajućim i narogušenim. Na svakoj stranici je čarobni osmeh naslikan toplim, vedrim i duhovitim rečima o igri, školi, prijateljstvu, ljubavi… Većina pesama iz ove knjige suvedre i vesele, pune radosti i optimizma, ali i svega onog što naš život čini stvarnim i neumoljivim.

Stihovi o simpatijama, o prvoj ljubavi, sportu, školi i porodici međusobno se prožimaju i dopunjuju raznovrsnim značenjima, čineći jedinstvenu misaonu i tematsku celinu. „Poezija jeneprekidna svežina sveta“, kojom se zaodeva svaki uzrast i ima sposobnost da, u deliću sekunde, privuče ili otvori apetit čitaočevom oku. Slađan Ilić u tome kroz knjigu „Odrastanje“ upotpunosti uspeva.

Urednik ove knjige je Milijan Srejić, korice i ilustracije uradila je Tamara Filipović, tehničku pripremu, Aleksa Đorđević, dok je lektor, mrs Strahinja Đorđević.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada