Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Matić: U Grčku sa digitalnim sertifikatom o vakcinaciji, od 14. maja otvaraju se granični prelazi preko Severne Makedonije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas za RTS da je sa Grčkom usaglašeno da građani Srbije mogu da uđu u tu zemlju sa digitalnim sertifikatom o vakcinaciji, bez obzira o kojoj se vakcini radi, dok je deca starija od 10 godina morati da imaju antigenski test za ulazak u zemlju.

More, foto: Pixabay
More, foto: Pixabay

Od 14. maja Grčka će otvoriti granične prelaze preko Severne Makedonije, ali se očekuje da će u aprilu otvoriti granice preko Bugarske, dodala je Matić i navela da će građani „u tom smislu biti prioritetni i moći će da prolaze brzom trakom“.

Sa antigenskim i PCR testovima moguće je ući u Grčku, rekla je Matić i dodala da je uzrast dece definisan i evropskim nacrtom dokumenta u vezi sa digitalnim sertifikatima o vakcinaciji.

Unija smatra da je granica 12 godina, ali su bilteralno zemlje-članice, poput Grčke, spustile taj uzrast na 10 godina i deca od 10 godina pa naviše moraju da imaju antgenski test, dodala je ona.

Posle potpisivanja sporazuma sa Grčkom i Hrvatska je objavila da će moći da se uđe sa sertifikatima o vakcnaciji, da su sve vakcine priznate i da će građani koji nisu mogli da prime vakcinu iz opravdanih razloga moći da se uđu u tu zemlju ili sa PCR ili antigenskim testom, s tim što je granica za ulazak u Hrvatsku, kada je reč o deci sedam godina, naglasila je Matić.

Ona je najavila da će Grci omogućiti svim građanima koji su za svoju decu radili antigenske testove refundaciju troškova, odnosno da će u iznosu tih troškova dobiti neku dodatnu uslugu u hotelu.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada