Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Osobama sa autizmom pružati podršku svaki dan

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević razgovarala je, povodom obeležavanja Svetskog dana autizma, sa predsednicom Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesnom Petrović.

Ministarka Kisić Tepavčević, foto: Aljazeera Balkans, youtube prilog
Ministarka Kisić Tepavčević, foto: Aljazeera Balkans, youtube prilog

Tema razgovora bili su načini za unapređenje dosadašnje uspešne saradnje u cilju obezbeđivanja boljih uslova života osoba sa autizmom, kao i njihovih porodica.

Kisić Tepavčević je istakla da o osobama sa autizmom ne treba misliti samo na ovaj dan, već svaki dan, ali da danas možemo da se podsetimo na to da kao društvo treba da ih razumemo i obezbedimo im bolju integraciju.

Kako bi osobama sa autizmom i njihovim porodicama olakšalo i učinilo život boljim, Ministarstvo svake godine obezbeđuje sredstva za realizaciju najznačajnijih aktivnosti Saveza i lokalnih udruženja i to će nastaviti da čini i u narednom periodu, poručila je ministarka.

Ona je navela da je od 2017. do 2021. godine Savezu i lokalnim udruženjima u njegovom sastavu ukupno opredeljeno 30 miliona dinara.

Petrović je iskazala zahvalnost Ministarstvu na dosadašnjoj podršci, posebno na tome što je, u cilju suzbijanja koronavirusa, osobama sa autizmom omogućilo proces imunizacije u odgovarajućim uslovima.

Ona je istakla da je od velikog značaja i finansijska podrška koju je Ministarstvo pružilo prilikom izrade onlajn savetovališta za roditelje dece sa autizmom.

Petrović je, u znak zahvalnosti, uručila ministarki i pomoćnici u Sektoru za brigu o osobama sa invaliditetom Biljani Barošević poklone koji su ručni radovi osoba sa autizmom.

Svetski dan autizma, koji se ove godine obeležava se u okviru kampanje „Mogu da UČIM, mogu da RADIM”, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 18. decembra 2007. godine.

Ova kampanja praćena je grafičkim crtežom ruku koje drže razne alate za rad, a treba da demonstriraju raznovrsnost mogućnosti i načina na koje ljudi sa autizmom mogu da se radno uključe u društvo. Grafike evropske kampanje kreirala je organizacija „Autizam Evrope”.

Kao i svake godine, u Beogradu su 1. i 2. aprila pojedine važne institucije osvetljene plavom bojom i na taj način su deo svetske kampanje „Osvetlimo plavim“.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada