Masovna vakcinacija jedino rešenje za okončanje pandemije

Broj pregleda

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je da naša zemlja nije više na trećem mestu u Evropi po broju novozaraženih od koronavirusa, i dodao da smo po procentu smrtnosti, broju testiranih i onih koji su zadržani u bolnicama ubedljivo najbolji u regionu i šire.

Vakcine, ilustracija, foto: Pixabay.com
Vakcine, ilustracija, foto: Pixabay.com

Lončar je sinoć, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), ocenio da je dosadašnjim merama protiv epidemije napravljena ravnoteža između zdravlja i ekonomije.

Zdravlje i zdravstveni kapaciteti su nam bili na prvom mestu, a vodeći računa o privredi i ekonomiji, napravili smo najbolji balans, i to apsolutno pokazuju svi rezultati, naglasio je on.

Iz ove perspektive, kako je poručio, nije realno da skinemo maske u narednih nekoliko nedelja, ali težimo ka tome da vakcinišemo 3,5 miliona ljudi, što daje optimizam da možemo da imamo situaciju pod većom kontrolom.

Ministar je napomenuo da u Srbiji trenutno postoji i dovoljno cepiva i dovoljna zainteresovanost za vakcinaciju, te da prema najnovijem istraživanju ne postoji potreba za uvođenjem obavezne imunizacije.

Lekari su se i ranije vakcinisali u dovoljnom broju, ali je bio problem sa mladim medicinskim sestrama koje su imale nedoumice oko trudnoće i planiranja porodice, predočio je on i dodao da je taj problem rešen nakon brojnih tribina i razgovora, u kojima im je objašnjeno da nema nikakvog dokaza da vakcina izaziva sterilitet.

Lončar je saopštio da je u proteklih nedelju dana vakcinisano više od 20 odsto medicinskih radnika, što je ogroman broj za taj period, navodeći da je ukupno vakcinisano više od 65 odsto zaposlenih u zdravstvu.

Prema njegovim rečima, trenutni procenat vakcinisanih zdravstvenih radnika daje sigurnost, a radićemo i dalje na tome da taj broj bude što veći.

On je potvrdio da je u Srbiji od posledica koronavirusa preminulo 14 lekara koji su radili u kovid bolnicama i koji su imali komunikaciju i boravili u crvenim zonama, a svi ostali preminuli lekari nisu imali dodirne tačke sa kovid sistemom.

Istovremeno, ministar je podsetio na to da su izgrađene dve nove bolnice, nove laboratorije, kao i da će u vrednosti od približno 100 miliona evra biti kupljeno 60 skenera, 72 ultrazvučna aparata, 110 rendgen aparata, 12 magnetnih rezonanci, 252 sanitetska vozila, više od 2.000 najmodernijih kreveta za intenzivnu negu i 1.500 monitora.

Prema njegovim rečima, moramo da nastavimo da ulažemo u naše zdravstvene radnike, da im povećavamo platu, da ulažemo u njihovo usavršavanje, da ne dođemo sutra u situaciju da sve to kupimo, a da nema ko da nam radi.

Lončar je, kada je reč o vakcinama i dozvolama koje su izdate za njihovu upotrebu, podvukao da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) među 50 najrigoroznijih u svetu i da proverava posebno svaku seriju koja dođe u zemlju.

Činjenica je da su vakcine apsolutno bezbedne i da broj od približno tri miliona datih doza vakcina potvrđuje to iza čega stoji ALIMS, naveo je ministar i precizirao da je na ovaj broj datih doza zabeleženo više od 600 blagih reakcija.

Prema njegovoj oceni, isuviše je rano proceniti kakva je efikasnost svake od vakcina koje su dostupne građanima Srbije, jer niko od proizvođača nije rekao da vakcina štiti 100 odsto i da se nećete razboleti kad primite vakcinu.

Možete da se razbolite ako ne vodite računa i ako uđete u veliku koncentraciju virusa, ali vaša klinička slika će biti mnogo bolja i lakše ćete preboleti COVID-19, nego da se niste vakcinisali, ponovio je ministar.

On je naglasio da u našoj zemlji ne postoji nijedan slučaj zgrušavanja krvi kao posledica primanja vakcine kompanije „Astra Zeneka“, i istovremeno najavio da se planira uvoz vakcine „Sputnjik lajt“, kao i njeno ispitivanje u Srbiji.

Lončar je potvrdio da brazilski soj virusa nije registrovan u našoj zemlji, ali da je pitanje dana kada će biti zabeležen, budući da je evidentiran u Evropi.

Prema njegovim rečima, jedini način da sprečimo pojavu novih sojeva jeste široka vakcinacija, koja jedina u kratkom roku onemogućava virus da se širi i dokazano uspešno deluje na sve mutacije.

Optimalno vreme za dobijanje podataka o efikasnosti vakcina je do kraja ove godine, istakao je ministar i napomenuo da su proizvođači prilikom isporuke vakcina davali garancije da će one razviti dovoljan broj antitela u trajanju od šest meseci.

Njihovo mišljenje je bilo da ćemo nakon šest meseci morati da idemo na još dve doze, što se sada ispituje, pa ćemo videti koja će biti nova uputstva. Proizvođači sada produžavaju period imuniteta posle vakcinacije na devet meseci, tako da je potrebno te podatke pratiti iz dana u dan, objasnio je Lončar.

Ministar je podsetio na to da je Srbija prva, čak pre zemalja Evropske unije, dobila vakcine, tako da smo u tom startu ispitivanja i učestvujemo u tome, jer niko nije pre nas krenuo sa vakcinacijom, pa da može da nam da rezultate.

Lončar je uputio molbu građanima da se tokom Uskrsa ponašaju kao i do sada jer će svako opuštanje produžiti izlazak i rešavanje ovog problema.

On je dodao da posebno apeluje na mlade, navodeći da će u njihovoj vakcinaciji pomoći i studenti medicinskih fakulteta koji će razrešiti dileme koje imaju njihovi vršnjaci vezano za taj proces.

Povezano

Na bolničkom lečenju 272 pacijenta obolela od koronavirusa

Od posledica zaraze koronavirusom preminulo devet osoba

U poslednja 24 časa od posledica COVID-19 preminulo sedam osoba

Na bolničkom lečenju 246 pacijenata obolelih od COVID-19

Porast broja novozaraženih koronavirusom

Stagnira broj novozaraženih koronavirusom

VESTI IZ KATEGORIJE

Teška saobraćajka kod Knjaževca, poginula devojka (23)

Za unapređenje ruralng turizma 150 miliona dinara

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Teška saobraćajka kod Knjaževca, poginula devojka (23)

Za unapređenje ruralng turizma 150 miliona dinara

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine