Novi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ od 15. maja

Broj pregleda

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas novi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2021“, čiji prvi deo počinje 15. maja i trajaće do 25. juna, dok će nastavak biti organizovan na jesen ove godine.

Uzmi račun i pobedi, foto: Knjaževačke novine
Uzmi račun i pobedi, foto: Knjaževačke novine

Mali je na konferenciji za novinare ukazao na to da su prošlogodišnji rezultati nagradne igre bili odlični, zbog čega je doneta odluka o tome da se ona ove godine ponovo organizuje.

Prošle godine je prispelo 11,5 miliona koverata, što je 115 miliona fiskalnih računa i slipova. Izračunali smo da je u tim računima bilo oko 100 miliona evra poreza na dodatu vrednost, rekao je ministar.

On je ocenio da je podignuta svest građana o važnosti borbe protiv sive ekonomije, posebno kada je u pitanju uzimanje fiskalnog računa, jer na taj način obezbeđujemo novac za veće plate i penzije, investiramo u bolnice, škole, vrtiće, nabavljamo lekove i borimo se protiv koronavirusa.

Mali je napomenuo da koverte sa slipovima i fiskalnim računima već mogu da se šalju, ukazavši na to da su pravila nagradne igre nepromenjena u odnosu na prošlu godinu, pri čemu će se uzimati u obzir računi od 1. aprila 2021. godine.

U svakoj koverti treba da bude bar deset fiskalnih računa ili bar deset slipova od platnih kartica, minimalne pojedinačne vrednosti od 100 dinara. Poštarina se ne plaća. Važno je i to što smo podigli nagradni fond sa 250 na 350 miliona dinara, pa je u igri 16 stanova i 60 automobila „fijat 500 L“, naglasio je ministar.

On je podsetio na to da je u prethodnom periodu usvojeno nekoliko važnih zakona, s ciljem smanjenja uticaja sive ekonomije, poput Zakona o fiskalizaciji, koji treba da počne sa primenom od 1. januara 2022. godine.

Uveliko radimo na pripremama privrede da od 1. januara sledeće godine imamo nove fiskalne kase, koje će biti u stvarnom vremenu povezane sa Poreskom upravom, što će omogućiti efikasniju borbu protiv sive ekonomije i mnogo bolju naplatu poreza na dodatu vrednost, naveo je Mali.

Ministar je napomenuo i da je usvojen Zakon o javnim nabavkama, koji transparentno definiše postupak javnih nabavki kroz centralizovani portal, što je u skladu sa standardima Evropske unije.

Ove i naredne nedelje, kako je preneo, pred poslanicima biće Predlog zakona o eFakturama, odnosno o elektronskom fakturisanju. To će u potpunosti promeniti način funkcionisanja srpske privrede, bar kada su fakture u pitanju.

Prelazimo sa papirnih na korišćenje elektronskih faktura, i to će biti obaveza za sve privredne subjekte od 1. januara 2023. godine, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ako se ulazne i izlazne fakture upare, a očekivanja su da će to u najvećem broju biti slučaj, povraćaj PDV-a će biti ubrzan, pri čemu će u istom danu ili dan posle biti vraćen porez na dodatu vrednost, što je jedan od najvećih zahteva naše privrede.

Ministar je najavio i da će Radno telo Vlade Republike Srbije za borbu protiv sive ekonomije, čiji je koordinator, u junu usvojiti novu strategiju u toj oblasti.

Predstavnica NALED-a i Saveza za fer konkurenciju Jelena Ristić ocenila je nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ kao veoma podsticajnu i društveno odgovornu inicijativu.

Pre pet godina kada je privreda okupljena u Savezu za fer konkurenciju predložila Vladi da se krene u organizovanje nacionalne lutrije, u kojoj će se prikupljati fiskalni računi i slipovi, niko nije mogao da očekuje da ćemo imati ovako dobar odziv građana i šesto izdanje, rekla je Ristić.

Ona je dodala i da koncept fiskalne i kartične lutrije predstavlja odličan mehanizam koji podstiče pre svega poresku kulturu i promoviše bezgotovinsko plaćanje, ali i napomenula da je neophodno uložiti dodatni napor u jačanje svesti o prednostima bezgotovinskih plaćanja i na bolju finansijsku inkluziju svih slojeva društva.

U okviru nagradne igre, organizovano je i takmičenje gradova i opština Srbije u fiskalnoj odgovornosti.

Grad Vranje je među devet najuspešnijih lokalnih samouprava koje će podeliti po 20.000 evra za opremanje i obnovu škola, bolnica, vrtića i drugih objekata i prostora od javnog značaja.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ponosan na svoje sugrađane zbog aktivnog učešća u nagradnoj igri, čime su dali veliki doprinos smanjenju sive ekonomije i povećanju prihoda u republički budžet, od čega i lokalna samouprava ima koristi.

Preko raznih resornih ministarstava u vidu sufinansiranja projekata možemo da unapredimo lokalnu komunalnu infrastrukturu, da opremimo i obnovimo bolnice, vrtiće, domove zdravlja, osnovne i srednje škole. Takođe, povećavaju se izdavanja za socijalnu zaštitu, ali i poslovnu infrastrukturu, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, dobar poslovni ambijent u lokalnoj samoupravi predstavlja benefit za dolazak investitora.

Povezano

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Dobitnica automobila „fijat 500L“ Ljubičica Miljković iz Knjaževca

Stan u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi“ otišao u ruke Svrljižanki

U nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi“ nema dobitnika iz Knjaževca

Sakupljanjem računa protiv sive ekonomije

VESTI IZ KATEGORIJE

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!