Dobra vest

Broj pregleda

Podsticaji za mala poljoprivredna gazdinstva i preduzeća

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da sa Svetskom bankom započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima ali i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija.

Poljoprivreda, stočarstvo, foto: Knjaževačke novine, autor: M.M.
Poljoprivreda, stočarstvo, foto: Knjaževačke novine, autor: M.M.

U saopštenju se navodi da će Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji, koji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke, trajati tri godine a ukupna vrednost je približno 38 miliona dolara.

Novi vid podrške biće avansno isplaćen poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume, pri čemu je maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo može da dobije bespovratno 20.000 evra, dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra.

Za ove namene Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti 20 miliona evra i to kroz tri javna poziva, pri čemu je prvi poziv upravo objavljen, dok će naredna dva biti u julu i oktobru.

Ono što je dodatni kvalitet ovog projekta je to što će gazdinstva pored bespovratnih sredstava imati i kreditnu podršku uz minimalno sopstveno učešće.

Na ovaj način biće postignut i dodatni vid kontrole jer će sredstva biti dostupna samo za one čija ideja ima perspektivu u daljem razvoju, što će procenjivati u resornom ministarstvu ali i u bankama koje će odobravati kredite.

Ministarstvo podseća na to da će sredstva biti plasirana kroz šemu 50-40-10, odnosno korisnici će moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, dok će se 40 odsto finansirati iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta a svega 10 odsto sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao učešće.

Ono što je dodatna pogodnost ovog vida podsticaja je to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre početka same investicije i nema nikavu prepreku za dalje ulaganje, već će sredstva trošiti po unapred odobrenom projektu.

Ovaj novi način podrške u poljoprivredi pružaće mogućnost poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj, ali prema uslovima koji se postavljaju pred njih.

Značajna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu životnoj sredini, a među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim, odnosno siromašnim opštinama.

Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a.

U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Javni poziv možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE