Књажевачке

НОВИНЕ

Hronika

Broj pregleda

VOĆARI OJADILI DRŽAVU ZA 107.103.765 DINARA! Pronalazili poljoprivrednike iz Smedereva, Kragujevca i Knjaževca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odelјenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom policijom, Upravom carine i Ministarstvom polјoprivrede, uhapsili su petoro odgovornih lica privrednih društava i 63 polјoprivredna proizvođača zbog postojanja osnova sumnje da su  malverzacijama oštetili budžet Republike Srbije za 107.103.765 dinara.

Jabuka, ilustracija, pixabay
Jabuka, ilustracija, pixabay

Uhapšeni su N. P. (1959) i K. P. (1963), odgovorna lica firme „New land of fruit“, N. C. (1982) i Z. C. (1957), odgovorna lica firme „Citrum AKZ“, kao i B. K. (1977), odgovorno lice privrednog društva „D&B trans“ zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja, dok se 63 polјoprivredna proizvođača sumnjiče za krivična dela pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su N. P., K. P., N. C., Z. C. i B. K., tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi izvršli reeksport voća kupcima u Ruskoj federaciji.

Oni su, kako se sumnja, sačinili lažnu dokumentaciju o otkupu i isplati breskvi i nektarina polјoprivrednim proizvođačima iz Srbije, koju su proizvođači potpisivali, a deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili su firmi „New land of fruit“.

Na taj način su N. P., K. P., N. C. i Z. C. oštetili budžet Republike Srbije za 107.103.765 dinara, a pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.755.884 dinara.

Takođe, krivična prijava je podneta i protiv firme „New land of fruit“ za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu,  privedeni nadležnom tužilaštvu.

Na koji način su ostvarili korist od oko 105.000.000 dinara, kako bi to prikrili.

Okrivljeni K.P i N. P. su pronalazili poljoprivredne proizviđače na teritoriji Smedereva, Kragujevca i Knjaževca i sa njima sačinjavali dokumentaciju kao da su voće koje je uvezeno iz Grčke i izvezeno u Rusiju, otkupili od njih, te im na njihove račune uplaćivali novac, koji su im oni vraćali uz zadržavanje ugovorene provizije.

Na taj način su sačinili fiktivnu dokumentaciju sa 64 poljoprivredna proizvođača koji su uhapšeni i privedeni Posebnom odeljenju.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara