Ublažene mere protiv epidemije koronavirusa

Broj pregleda

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Zoran Gojković saopštio je da je na jučerašnjoj sednici tog tela predloženo dodatno ublažavanje protivepidemijskih mera u zemlji.

Prodavnica, ilustracija, foto: Pixabay
Prodavnica, ilustracija, foto: Pixabay

Gojković je nakon sednice Kriznog štaba u Palati Srbija rekao da će prema preporukama sve maloprodajne radnje moći da rade bez ograničenja, odnosno od 00 do 24 časa, da će ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imati neograničeno radno vreme, dok je u zatvorenom radno vreme ograničeno do jedan čas iza ponoći.

Prema njegovim rečima, u ovim objektima je od sada je dozvoljena i muzika, što je dodatna relaksacija.

On je naveo da je preporuka Kriznog štaba Vladi Srbije da se dozvoli i prisustvo publike na stadionima i svim sportskim događajima, i to sa kapacitetom do 50 odsto popunjenosti, a u halama, odnosno zatvorenim prostorima biće do 30 odsto kapaciteta, uz sve protivepidemijske mere.

Relaksirane su mere i kada je u pitanju okupljanje ljudi, tako da će u zatvorenom i otvorenom prostoru od sada moći da bude do 500 osoba, objasnio je Gojković.

Svi koji planiraju bilo kakvu vrstu okupljanja gde je predviđeno više od 500 posetilaca ne mogu to da rade bez saglasnosti Kriznog štaba, podvukao je on i dodao da su dozvoljene proslave maturskih svečanosti, uz uslov da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 500 ljudi.

Takođe, kako je preneo, danas je preporučeno Vladi i da se relaksira izvođenje rekreativne nastave i ekskurzija, uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nadležnih institucija.

Epidemiološka situacija je stabilna, jedan duži period imamo stagnaciju broja novozaraženih, a i u bolnicama je zadovoljavajuća situacija, podvukao je Gojković i napomenuo da se trenutno u bolnicama u celoj zemlji nalazi manje od 500 kovid pacijenata.

On je, odgovarajući na pitanje da li su članovi Kriznog štaba zabrinuti da se relaksacija omogući s obzirom na to da postoji delta soj virusa, a Srbija nije stigla do 50 odsto vakcinisanih, rekao da uvek postoji doza opreza.

Prema njegovim rečima, posmatra se šta se dešava u okruženju i Evropi, uz napomenu da veliki broj zemalja u našem okruženju ima ovakve mere ili ide ka njima.

Ukoliko budemo suviše opušteni, možemo doći u situaciju koju smo imali pre godinu dana, upozorio je Gojković i naglasio da ipak život ne može da stane.

Ono što najviše zabrinjava, kako je predočio, jeste to što je na dnevnom nivou samo 10 odsto vakcinisanih u odnosu na broj koji je bio u prethodnih nekoliko meseci.

On je posebno apelovao na mlade da se vakcinišu jer je odziv starijeg stanovništva zadovoljavajući, odnosno veći od 70 odsto.

Gojković je, kada je reč o vraćanju naših građana sa letovanja, ponovio da oni koji su vakcinisani mogu da vrate u zemlju bez ponovo urađenog PCR testa i karantina dok rezultati ne stignu, dok za nevakcinisane i dalje stoji da moraju po povratku da urade test.

Povezano

Na bolničkom lečenju 272 pacijenta obolela od koronavirusa

Od posledica zaraze koronavirusom preminulo devet osoba

U poslednja 24 časa od posledica COVID-19 preminulo sedam osoba

Na bolničkom lečenju 246 pacijenata obolelih od COVID-19

Porast broja novozaraženih koronavirusom

Stagnira broj novozaraženih koronavirusom

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi