Књажевачке

НОВИНЕ

Turizam

Broj pregleda

Nakon Đerdapske klisure, status geo-parka dobija Stara planina?

Stara planina bi mogla u narednom periodu da dobije prestižni status geo-parka, čime bi postala deo svetske mreže geoparkova – područja od međunarodnog geološkog značaja i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem.

Stara planina, foto: M.M.
Stara planina, foto: M.M.

Kako je za Tanjug kazao Darko Ðorđević, iz Javnog preduzeća Srbijašume, Šumskog gazdinstva u Pirotu, predstoji popis kompletnog geomorfološkog nasleđa Stare planine kako bi ona dobila status geo-parka, odnosno kako bi se pripremila nominacija.

„Stara planina je zaštićena kao park prirode na nacionalnom nivou, a ovo je dodatni status koji je prepoznatljiv u svetu. Izdvajaju se svi geomorfološki objekti, vodopadi, vrela, ponornice, lokaliteti koji na sebi imaju fosile i pravi se opis svih tih lokaliteta koji predstavljaju ujedno i turističku ponuda Zaštićenog područja Stare planine“, rekao je Ðorđević.

Park prirode Stara planina predstavlja najveće zaštićeno područje u Srbiji sa 114.000 hektara.

„Prostire se na teritorijama opština Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar. Kako se sada radi revizija Parka prirode nakon 10 godina, ići će predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije da se poveća ta površina tako da će Stara planina ostati najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji. Izdvojena je ne samo zbog brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već i geomorfološkog i kulturnog nasleđa ovog područja. Od biljaka, tu imamo preko 1.200 vrsta i podvrsta, oko 190 vrsta leptira, od čega veliki broj reliktnih, gmizavaca, vodozemaca. Tu su i brojni vodopadi, vrtače, vrela, profili sa fosilnim ostacima, zatim kulturno nasleđe, brojni manastiri, crkve, sakralni objekti, koji se nalazi na celoj površini Parka prirode“, kazao je Ðorđević.

Proces odobrenja statusa geoparka traje i do dve godine

 

U Srbiji status geo-parka trenutno ima jedino Ðerdapska klisura. Sam koncept geo-parkova se pojavljuje početkom ovog veka kada je formirana evropska mreža geo-parkova koju su činili geo-parkovi u Francuskoj, Španiji, Grčkoj i Nemačkoj. Četiri godine kasnije, uz podršku Uneska, formirana je Uneskova globalna mreža geo-parkova, koju čini 140 geo-parkova širom sveta.

Proces odobrenja statusa geološkog parka traje i do dve godine. Srpski geolozi Staru planinu smatraju izuzetno vrednom i zbog činjenice da su upravo na njoj vodeći srpski geolozi osamdesetih godina prošlog veka pronašli fosilne ostatke stare oko 250 miliona godina.

Reč je o ostacima tekodontosaurusa, a o ovom otkriću Zavod za zaštitu prirode objavio je i naučnu studiju, čiji su autori prof. dr Aleksandar Grubić i prof. dr Mihajlo Galečić.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara