Vojska Srbije

Broj pregleda

Promocija Vojske Srbije kroz konkurs za učenike osnovnih škola

rvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović potpisali su danas Sporazum između dva ministarstva o organizovanju nagradnog konkursa za učenike osnovnih škola na temu „Naš vojnik – naš herojˮ.

Vojska Srbije, foto: Knjaževačke novine
Vojska Srbije, foto: Knjaževačke novine

Stefanović je objasnio da ovaj sporazumom predviđa i da će osnovci uz đačke knjižice imati pravo na besplatan ulazak u vojne muzeje, jer kroz ovaj projekat želimo da upoznamo decu sa našom slavnom istorijom i tradicijom.

On je izrazio uverenje da će projekat omogućiti kreativnoj deci da kroz nagradni konkurs pokažu kako vide profesiju vojnika, koja je jedna od najplemenitijih u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, konkurs će biti otvoren od 11. oktobra, a za najbolje su pripremljene nagrade, kao što su korišćenje simulatora letenja, knjige i boravak u vojnim odmaralištima širom zemlje.

Potpredsednik Vlade je podsetio i na to da se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i dalje uspešno sprovodi projekat Osnove sistema odbrane Republike Srbije.

Svi učenici završnih razreda srednjih škola širom zemlje imaju priliku da se upoznaju sa svim važnim stvarima vezanim za Vojsku Srbije, rekao je Stefanović, ističući da oni uče i o svojim pravima i obavezama i mogućnostima koje nudi naš sistem odbrane.

Ovaj program je, kako je naveo, i pored nepovoljne epidemijske situacije, realizovan u čak 96 odsto škola, što govori i o želji učenika da ga pohađaju, ali i o naporima ljudi iz Ministarstva odbrane, kao i iz obrazovnog sistema.

Ružić je podvukao da dva ministarstva tradicionalno dobro sarađuju kada je u pitanju oblast obrazovanja, dodajući da je ovoga puta reč o inicijativi koja je potekla od potpredsednika Vlade Stefanovića.

Prema njegovim rečima, zajednički cilj jeste da se deci približe naše tradicionalne vrednosti i promoviše vojska kroz konkurs za učenike osnovnih škola.

Važno je da svi građani naše zemlje, od onih najmlađih, koji su budućnost Srbije, do onih najstarijih, poštuju našu vojsku, zastavu, grb i himnu i to je jedan od načina da očuvamo i baštinimo svoj identitet i vrednosni sistem, zaključio je on.

Od 11. oktobra do 11. novembra, učenici svih osnovnih škola na teritoriji Srbije, od prvog do osmog razreda, imaće priliku da radom na temu „Naš vojnik – naš herojˮ u jednoj od četiri kategorije – srpski jezik, likovna kultura, muzička kultura i tehnika i tehnologija, konkurišu za vredne nagrade koje je pripremilo Ministarstvo odbrane.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE