Књажевачке

НОВИНЕ

Turizam

Broj pregleda

Jednostavno jedinstven – ,,Timacum Minus“

,,Timacum Minus“ je utvrđenje koje je sagrađeno na teritoriji knjaževačke opštine i lociran je na mestu gde su se ukrštali putevi ka Podunavlju, Pomoravlju, Jadranskom i Egejskom moru. ,,Timacum Minus“ se nalazi u plodnoj dolini Belog Timoka, nadomak završnih ogranaka planine Balkan i za sve turiste predstavlja pravu atrakciju. 

ravna

Naime, utvrđenje ,,Timacum Minus“ sagrađeno je na relativno ravnom terenu, pravougaone je osnove, dimenzija 144 x 112 m i ukupne površine oko 2 ha.

Timacum Minus iz vazduha
Timacum Minus iz vazduha

Kako smo saznali, izgradnja prvog zemljanog utvrđenja vezuje se za period od sredine do kraja prvog veka.

Sve to su izgradili pripadnici kohorte Cohors I Tharcum od zemlje i palisada.

Zanimljivo je da je ovo utvrđenje, kao i u svrljiškoj opštini ,,Timacum Maius“, okruženo odbrambenim rovom – fossa, a ostaci rova evidentirani su duž istočnog bedema utvrđenja. Istočna strana utvrđenja ujedno je i najbliža reci Beli Timok.

Turistima je zanimljiv gotovo ceo kraj u Ravni, jer je veoma živopisan i slikovit.

Tokom leta ova destinacija je veoma posećena, a uz priču istoričara užitak svih koji posećuju Knjaževac i obilaze lokalitete je potpun.

Prva arheološka istraživanja na ovom lokalitetu vršena su između 1899. i 1902. godine pod vođstvom Antuna fon Premerštajna iz Austrijskog arheološkog instituta i Nikole Vulića profesora Beogradskog univerziteta. Savremena iskopavanja počela su 1975. godine pod pokroviteljstvom Arheološkog instituta iz Beograda i Zavičajnog muzeja iz Knjaževca.

Sistematskim istraživanjima utvrđeno je postojanje tvrđave, naselja sa termama i nekropola, na bregu Sveta Trojica nalazilo se utvrđenje sa hramom posvećenom „Tračkom konjaniku“.

Timacum minus je bio administrativno središte rudarskog regiona, čija je osnovna delatnost bila prerada bakarne rude. Na čelu ovog regiona (lat. territorium) nalazili su se namesnik provincije i zapovednik legije. Najstarije utvrđenje datira iz sredine 1. veka, kada je ovde bila smeštena rimska kohorta lat. cohorts I Thracum Syriaca, pod zapovedništvom Vecilija Modesta, koju oko 169. godine smenjuje lat. cohors II Aurelia Dardanorum.

(Prvi deo)

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara