SRBIJA: Uspešan bilans na kraju 2021. godine

Broj pregleda

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo zbog uspešnog bilansa Srbije na kraju 2021. godine, koju smo, kako je objavio predsednik Republike Aleksandar Vučić, završili sa 3,9 milijardi evra stranih investicija, koje znače nova radna mesta za mlade ljude.

Ana Brnabić, foto: M.M.
Ana Brnabić, foto: M.M.

Brnabić je za Televiziju Pink istakla da su u Srbiju u 2020. godini najviše dolazili nemački i japanski investitori, dodavši da nam je ekonomija ostala na istom nivou kao pre pandemije, kao iz 2019. godine.

Zaista smo imali izvanrednu godinu uprkos tome što je to druga godina pandemije, rekla je premijerka, uz napomenu da je to 1,2 odsto više investicija u odnosu na 2019. godinu i da Srbija postavlja nove rekorde uprkos pomenutim zdravstvenim okolnostima.

Prosečne plate u decembru 2021. godine preći će iznos od 600 evra, rekla je ona, uz podsećanje na to da su otvorene brojne fabrike u Zrenjaninu, Inđiji, Bačkoj Topoli, Beogradu, Aleksincu, Subotici, a da je počela izgradnja u Staroj Pazovi, Inđiji, Novom Sadu.

Kada pogledate 2021. godinu, sa otvaranjem ovih fabrika, to je ukupno 12.490 novih radnih mesta, objasnila je predsednica Vlade i naglasila da Srbija ide u pravcu domaćih ulaganja.

Kada je reč o sredstvima koje država opredeljuje za podsticaje, odnosno otvaranje radnih mesta, mnogo ih više dajemo domaćim nego stranim investitorima, i to sa ciljem da postignemo produktivnost i da naše plate brozo rastu, podvukla je Brnabić.

Izuzetno poštujem domaće investitore jer koliko su oni jaki, toliko je naša zemlja ekonomski snažna. Mi zaista imamo sve uspešnije domaće ulagače, koji su novac zaradili svojim znanjem, istakla je premijerka.

Izgradnjom infrastrukture, oni dalje šire svoje poslovanje. Sada u našoj zemlji možemo da kupujemo ono što smo ranije uvozili, i to je odlično, navela je ona.

Premijerka je predstavila grafikon na kojem se, kako je objasnila, vidi trend zaposlenosti u 21. veku, objasnivši da je u prvoj deceniji 21. veka zaposlenost kontinuirano padala, a da onda od 2013. i 2014. godine počinje da raste.

Između 2014. i 2020. godine prosečna inflacija se drži na dva odsto, to je dokaz kako može da se kontinuirano uskladi rast prosečnih plata, penzija i minimalne zarade. Kada dođe 3. april, dan izbora u Srbiji, ljudi treba da imaju u vidu ove podatke, istakla je premijerka.

Povezano

U Srbiji u martu za 11,7 odsto više turista

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Vlada Republike Srbije usvojila Program za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji za period 2024–2029. godine

Poseta OO SNS u Knjaževcu: Nikola Selaković razgovarao o razvoju socijalne politike

Đoković osvojio rekordnu sedmu titulu na Završnom ATP Mastersu

Srbija posle 24 godine na Evropskom prvenstvu u fudbalu!

VESTI IZ KATEGORIJE

Dan Opštine Knjaževac – 17. maj

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi 19. maja

Neophodan kontinuirani rad društva na suzbijanju diskriminacije

Sanacija udarnih rupa u gradskim ulicama

Knjaževac domaćin četvrtog Gran pri otvorenog Strong-man kupa

Sutra će Opština Knjaževac obeležiti svoj Dan!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Dan Opštine Knjaževac – 17. maj

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi 19. maja

Neophodan kontinuirani rad društva na suzbijanju diskriminacije

Sanacija udarnih rupa u gradskim ulicama

Knjaževac domaćin četvrtog Gran pri otvorenog Strong-man kupa

Sutra će Opština Knjaževac obeležiti svoj Dan!