Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Omikron dobra najava i uvertira za okončanje pandemije

Ne možemo da kažemo da je koronavirusu odzvonilo, ali da smo prešli bar dve trećine puta, svakako jesmo, kaže za RTS virusolog Milanko Šekler. Ističe da je omikron dobra najava i uvertira za okončanje pandemije, ali da vakcinacijom moramo pomoći neprijatelju da se dostojanstveno povuče. O četvrtoj dozi, kaže, ne treba razmišljati – osim za one koji su oštećenog imunološkog stanja, kao što su onkološki pacijenti i veoma stare osobe.

Ilustraicja, COVID-19, virus, foto: Lothar Dieterich, pixabay
Ilustraicja, COVID-19, virus, foto: Lothar Dieterich, pixabay

Milanko Šekler je, u razgovoru za RTS, rekao da pandemija ide u dobrom pravcu, iako se još ne može reći da je koronavirusu odzvonilo.

„Ali da smo prešli bar dve trećine puta – svakako da. I da smo na dobrom putu – svakako da“, rekao je Šekler.

Napomenuo je da je omikron dobara najava i uvertira za okončanje pandemije, ali da ne treba da bude opuštanja u daljem sprovođenju vakcinacije.

„Za sada ide u dobrom pravcu, ali moramo i mi da pomognemo našem neprijatelju da se dostojanstveno povuče, da pređe u humane koronaviruse, da izaziva sve manje problema, da ako mutira, mutira u tom pravcu… I to bi bilo bajno. A da bismo do toga došli, moramo da shvatimo, iako sam i sam sebi dosadan – vakcinacija je jedini izlaz“, istakao je Šekler.

Dodaje da su u državama sa visokim procentom vakcinisanih smrtnost i hospitalizacija toliko niski, da se stanje ne može porediti sa prethodnim talasom.

„Sedam puta manje je umrlo ljudi u ovom talasu omikrona nego od prethodne delte“, kaže Šekler.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada