Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Od danas pojačana kontrola brzine kretanja vozila

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u periodu od 21. do 27. marta, sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.

Policija, ilustracija
Policija, ilustracija

Ova akcija sprovešće se u 30 evropskih zemalja koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL.

U okviru ove akcije, u četvrtak, 24. marta, realizovaće se takozvani „Speed Marathon“, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, u trajanju od 24 časa.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video-nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije („presretačima“), dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

Ministarstvo naglašava da će u cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija, prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja, izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila.

U prva dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javljala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta.

Takođe, tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je približno 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada