Dualno obrazovanje podrška privredi u procesu zelene tranzicije

Broj pregleda

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Gabrijela Grujić učestvovala je danas na konferenciji „Zelene perspektive razvoja privrede i obrazovanja“, u okviru projekta „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“.

Foto ilustracija, preuzeto: Pixabay.com
Foto ilustracija, preuzeto: Pixabay.com

Grujić je na konferenciji, koja se održava u hibridnom formatu, ukazala na značajne rezultate podizanja sistema dualnog obrazovanja kojim se osigurava kvalitet kroz učenje na dva mesta, te mladima u Srbiji daje šansa za karijeru.

Ona je istakla da smo danas na korak od toga da u zakonima budu implementirani povećani obuhvati ovakvog sistema obrazovanja, koji su potrebni privredi.

Trudili smo se da što čvršće povežemo privredu i obrazovanje, podvukla je pomoćnica ministra i napomenula da je uz podršku GIZ-a formirano šest obrazovnih profila, što predstavlja veliku podršku privredi jer podiže njenu održivost i inovativnost.

Ona je kao novu vrednost naglasila formiranje pet centara kompetencije u različitim regionima Srbije, kroz koje će se pružiti podrška nastavnicima u prenošenju znanja mladima i onima koji menjaju zanimanje.

Prema njenim rečima, obrazovanje značajno doprinosi i održivosti uspešne Srbije, čija se privreda razvija krupnim koracima.

Šef Odeljenja za privrednu saradnju u Ambasadi Savezne Republike Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling podsetio je na to da razvojna saradnja dveju zemalja traje 20 godina, te da je početni cilj bio da se Srbija podrži na putu ka EU.

Nakon 20 godina ništa se nije promenilo, sada je taj cilj relevantniji više nego ikada. To vidimo kroz diplomatske razmene – savezni kancelar Nemačke Olaf Šolc dolazi sutra u posetu Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić je posetio Nemačku pre par nedelja, napomenuo je on.

Šiling je poručio da se mora razgovarati o tome kao spojiti zelenu tranziciju sa stručnim obrazovanjem i razvojem privrede, uz konstataciju da je uočen problem nezaposlenosti mladih, dok, s druge strane, poslodavci imaju problem da pronađu kvalifikovanu radnu snagu.

On je kao rezultate dosadašnje saradnje izdvojio zajedničku modernizaciju šest tehničkih profila koji se sada obrazuju u više od 600 škola, zajedno sa partnerskim kompanijama, dok je kao najveće izazove ocenio zelenu tranziciju i klimatske promene.

U tom kontekstu, Šiling je objasnio da će zelena tranzicija dovesti do većeg broja radnih mesta, te da moramo imati više kvalifikovanih kadrova za nove vrste poslova.

Srbija je od prošle godine u klimatskom partnerstvu, gde se stavlja naglasak na implementaciju Zelene agende, ukazao je on i naglasio da obrazovanje ima ogroman potencijal za doprinos zelenoj transformaciji jer olakšava društvene promene.

Nemačka strana je odlučna u tome da pomogne Srbiji kako bi zelena transformacija bila moguća, održiva i inkluzivna, te da svi građani imaju koristi od nje, zaključio je šef Odeljenja za privrednu saradnju.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u okviru projekta „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“.

Autor: Vlada Srbije, Tanjug

Povezano

Miljana Stanojević – jedna od najboljih fizičarki u Srbiji (FOTO)

Uspeh knjaževačkih učenica OŠ ,,Dubrava“ na okružnom takmičenju u Zaječaru

Obeležavanje 50 godina postojanja i uspešnog rada OŠ ,,Vuk Karadžić“ Knjaževac

Jankovićeva: Besplatni udžbenici za svu decu, a ne samo u Beogradu

Predsednik Milan Đokić održao sastanak sa direktorima škola, načelnikom policije… na temu BEZBEDNOST DECE!

Tehnička škola Knjaževac obaveštava

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole