Књажевачке

НОВИНЕ

Podrška novinarima

Broj pregleda

Najoštrija osuda verbalnih i fizičkih pretnji novinarima

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije najoštrije osuđuje lepljenje plakata u Vranju sa likom člana Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara i predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara Verana Matića.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministarstvo poziva sve građane, organizacije i druge aktere da se suzdrže od verbalnih i fizičkih pretnji prema novinarima i podseća na to da niko nema prava da ugrožava bezbednost medijskih radnika i svih onih koji se zalažu za ostvarivanje ovog demokratskog prava građana.

Ministarstvo zahteva od svih državnih organa kao i organa Gradske uprave grada Vranja da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju da se nađu počinioci ovog dela i podseća na to da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritisaka, pretnjama, ucenom vlasnika medija, ili novinara, ili etiketiranjem bilo koga ko se bavi ovim poslom.

Ministarstvo kulture i informisanja smatra da se svi slučajevi napada i ugrožavanja lične bezbednosti novinara moraju temeljno istražiti i pažljivo pratiti i zato poziva sve nadležne organe da u takvim slučajevima reaguju bez odlaganja.

Preuzeto: Vlada Srbije

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara