Књажевачке

НОВИНЕ

Politika

Broj pregleda

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije 1. avgusta

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta za ponedeljak, 1. avgust.

Narodna skupština, foto: Google maps
Narodna skupština, foto: Google maps

Dačić je u izjavi za agenciju za Tanjug rekao da je konstitutivna sednica zakazana za 10 časova i da je jasno definisan njen dnevni red, na kojem je prva tačka verifikacija mandata narodnih poslanika, što se smatra konstituisanjem skupštine.

Na dnevnom redu su, kako je naveo, i izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Po Ustavu i zakonu, konstituisanje skupštine podrazumeva verifikaciju najmanje dve trećine mandata narodnih poslanika, što znači da ne mora na istoj sednici da se završe i ostale tačke dnevnog reda, objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, rok za konstituisanje Skupštine je 30 dana od dobijanja završnog izveštaja o rezultatima parlamentarnih izbora.

On je naveo da prema Poslovniku prvoj sednici predsedava najstariji poslanik, što je u ovom slučaju Vladeta Janković, dok mu u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata.

Uoči sednice, za sutra, u 12 časova, zakazane su konsultacije u cilju pripreme za održavanje sednice sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u novi saziv Narodne skupštine, preneo je Dačić.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara