Књажевачке

НОВИНЕ

Ideja Lepog Brenka

Broj pregleda

Za vikend 26. Panadžur na Veliku Gospojinu

U selu Jalovik Izvor, kod Knjaževca, u podnožju Stare planine, ove godine održaće se 26. Panadžur na Veliku Gospojinu, manifestacija čiji je idejni tvorac Knjaževčanin Žika Radenković zvani Lepi Brenko.

panadzur

Ova manifestacija poznata je u Srbiji po kolu od 1000 igrača i po izboru za misicu Sabora.  

Pravoslavni praznik Velika Gospojina je praznovan u nekoliko sela ošptine Knjaževac kao seoska slava. Među njima je i selo Jalovik Izvor, koje se nalazi na obroncima Stare planine.

U ovom selu je davne 1996. godine Žika Radenković, zvani Lepi Brenko, u dogovoru i uz pomoć svojih prijatelja pokrenuo manifestaciju “Sabor na Panadžur”, odnosno Sabor na Veliku Gospojinu.

Manifestacija se tradicionalno sastoji iz Sedenjće koja se realizuje 27. avgusta u večernjim časovima, i kulturno-umetničkog festivala koji se održava 28. avgusta na dan Velike Gospojine.

Ovaj događaj predstavlja sabor narodne izvorne muzike koji okuplja pevače, harmonikaše, frulaše, gajdaše, trubače i bleh-orkestre.

Najbolji izvođači, učesnici, dobijaju priznanja nazvana imenima naših slavnih radio-izvođača narodne muzike.

Manifestacija promoviše amatere u oblasti izvornog muzičkog stvaralaštva.

Tradicionalno na manifestaciji učestvuju Andrija Bajić, Mala Cana i Mića Stojanović i mladi umetnici amateri iz regiona, a ove godine nastupiće i pevač Rade Jorović.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada

Sorry. No data so far.