Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Stabilizacija proizvodnje uglja i električne energije prioritet

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem o saradnji na projektima u energetskom i rudarskom sektoru.

Ugalj, ilustracija, foto: pixabay.com
Ugalj, ilustracija, foto: pixabay.com

Đedović je iskazala zahvalnost toj međunarodnoj instituciji na dosadašnjoj podršci i izrazila uverenje da će saradnja biti nastavljena, pre svega u oblasti energetike.

Ona je istakla da je u fokusu Ministarstva rudarstva i energetike stabilizacija sektora proizvodnje uglja i električne energije, kako bi se unapredila produktivnost i efikasnost, ali i podigao udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu.

Osim ulaganja u proizvodnju, neophodne su nam i nove investicije u transmisionu i distributivnu mrežu. Tu je i proces dekarbonizacije, za koji su potrebna značajna finansijska sredstva, od kojih i zavisi brzina tog procesa, rekla je Đedović.

Kolađeli je istakao da Evropska banka za obnovu i razvoj želi da pruži punu podršku Republici Srbiji u finansiranju dugoročne strategije dekarbonizacije.

Takođe, kako je dodao, Srbiji je na raspolaganju i ekspertska pomoć EBRD u izradi strateških planova.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada