Књажевачке

НОВИНЕ

Film

Broj pregleda

Premijera filma ,,Vera“ u Knjaževcu

Film ,,Vera“ Nedeljka Kovačića biće premijerno prikazan pred knjaževačkom publikom 5. i 6. decembra u terminima od 18 i 20 časova. 

Filmski poster
Filmski poster

Cena ulaznice je 350 dinara.

Ovaj film je špijunski triler s elementima melodrame inspirisan istinitom pričom o srpskoj Mata Hari Veri Pešić (1919—1944), špijunki iz vremena drugog svetskog rata. Ovo je priča o mladoj ženi koja je ne samo u raljama ratne špijunske mreže već i patrijarhalnog društva na Balkanu, prepunog moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se ona hrabro i drsko nosi. Film se drži ženske vizure i obrađuje položaj žene u muškom svetu — kako tradicionalno balkanskom, tako i profesionalno špijunskom.

U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.

Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri. Rođena iz nerazjašnjenog odnosa njene majke sa četničkim vojvodom, Vera živi sa svojom unutrašnjom dramom nepripadanja koja joj u stvari pomaže da od zbunjene devojke iz provincije postane vrhunski špijun koji zavodi muškarce i manipuliše njima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara