Aktuelna epidemiološka situacija malih boginja (morbila) u Republici Srbiji

Broj pregleda

Ukupno su registrovana 34 slučaja morbila zaključno sa 14.2.2023. godine.

Boginje, ilustracija, pixabay.com
Boginje, ilustracija, pixabay.com

Na teritoriji Smedereva registrovana su ukupno 32 slučaja morbila, od kojih je 31 potvrđen u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, dok je jedna obolela osoba porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Radi se o devetnaest nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i deset odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.

Na teritoriji Novog Sada registrovana su dva slučaja morbila. Dana 2.2.2023. godine u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” morbile su potvrđene kod nevakcinisane osobe uzrasta devet godina iz Novog Sada, a 13.2.2023. godine potvrđeno je obolevanje osobe iz kontakta uzrasta 40 godina.

Dana 12.1.2023. godine Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Od 11.1.2023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Pandemija COVID-19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu. Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope (u 10 je registrovano oko 90% svih slučajeva), dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih. Prema podacima ECDC, od početka 2023. godine registruju se oboleli u Nemačkoj i Italiji.

Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95%.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Stižu agregati do knjaževačkih sela

Najava povećanja plata i penzija od 1. januara 2024. godine

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu 2024”

Upozorenje RHMZ: Ledena kiša i olujni vetar

Na Staroj planini oko 90 cm snega!

Vlada ograničila cene derivata nafte do kraja godine

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Stižu agregati do knjaževačkih sela

Najava povećanja plata i penzija od 1. januara 2024. godine

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu 2024”

Upozorenje RHMZ: Ledena kiša i olujni vetar

Na Staroj planini oko 90 cm snega!

Vlada ograničila cene derivata nafte do kraja godine