Књажевачке

НОВИНЕ

Odlična vest

Broj pregleda

KNJAŽEVAC: Finansijska i logistička podrška finalizaciji voćarske proizvodnje

U Regionalnom centru za stručno usavršavanje u Knjaževcu održano je predavanje o finalizaciji voćarske proizvodnje.

Fotografija preuzeta sa FB stranice Opštine Knjaževac
Fotografija preuzeta sa FB stranice Opštine Knjaževac

Predavači su bili profesori sa nekoliko visokoškolskih ustanova, a prisustvovali su i predstavnici holandske ambasade kao i kompanije “Gruža agrar”.

Opština Knjaževac značajno subvencioniše sve voćare koji se odluče da prave gotove proizvode, pa ima izuzetno dobrih primera u ovoj oblasti.

“Današnji skup je posvećen udarnoj temi zadnjih godina na teritoriji naše opštine kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, a to je finalizacija poljoprivrednih proizvoda – pretvaranje sirovine, odnosno poljoprivrednih proizvoda u poluproizvode ili u gotove proizvode. Danas imamo priliku da čujemo eminentne predavače koji će upravo preneti i svoja znanja, ali i iskustva iz drugih krajeva Srbije, pa i iz drugih krajeva Evrope – kako je to negde uspelo i kako je to negde moguće. Naša želja i naš cilj je da sačuvamo naše individualne poljoprivredne proizvođače od ucenjivačke, vrlo često i nekorektne politike otkupljivača njihovih sirovina, da im pokažemo da mogu da malim uvećanjem truda, rada i finansija multipliciraju efekte i da zarađuju znatno više. To je sve u svetu već viđeno i već poznato. U Srbiji ima mnogo primera dobre prakse, pa čak i u Knjaževcu ima primera gde može da se vidi kako neko uz još malo dodatnog napora može da zaradi još značajno, značajno više. Potrudićemo se da iskustva i znanja podržimo finansijski kao lokalna samouprava, da našim građanima pružimo svu logističku i finansijsku podršku, da počnu i da na svojim poljoprivrednim gazdinstvima svoje proizvode prerađuju u gotove proizvode, da ih plasiraju i da na taj način ostvaruju značajniju zaradu”, rekao je Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

U poslednjoj deceniji na području knjaževačke opštine zasađene su značajne površine pod voćem koje prelaze dve hiljade hektara, a značaj finalizacije proizvodnje je utoliko veći jer su površine pod voćem na teritoriji opštine Knjaževac u stalnom porastu.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara