Veliki značaj prevencije i informisanosti za oblast protivpožarne zaštite

Broj pregleda

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije „Predrag Marić”, čiji je cilj da se kroz razmenu iskustava i znanja unapređuje rad nadležnih službi na prevenciji, ali i na pravovremenom reagovanju u slučaju vanrednih situacija.

Protivpožarna, ilustracija, foto: pixabay.com
Protivpožarna, ilustracija, foto: pixabay.com

Gašić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što učestvuje na skupu, koji okuplja teoretičare i poznate stručnjake, koji su svoja istraživanja, studije i praktičan rad posvetili naukama bezbednosti, posebno u oblastima sistema zaštite i spasavanja od katastrofa, upravljanja vanrednim situacijama i zaštite životne sredine.

Tako osmišljena, s pravom nosi ime nekadašnjeg prvog vatrogasca Srbije, čoveka koji je bio idejni osnivač Sektora za vanredne situacije i pionir savremenog sistema smanjenja rizika od katastrofa u Srbiji, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, Marić je svoj život posvetio razvoju mehanizama prevencije potencijalnih katastrofa, spasavanju života, očuvanju bezbednosti naših građana i jačanju vatrogasno-spasilačke službe.

Ova konferencija je važna da vi koji se bavite pitanjem bezbednosti sa naučnog aspekta i uz znanje i iskustvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih učesnika koji sve to primenjuju u praksi, pronađete načine za unapređenje rada na prevenciji, kojom bismo bili još uspešniji u smanjenju posledica vanrednih situacija, zaključio je on.

V. d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da ova konferencija drugu godinu zaredom okuplja izuzetan broj eminentnih izlagača, podsetivši na to da je Marić bio istinski intelektualac u uniformi, čovek izuzetne vizije, sa mnogo razumevanja i prema zaposlenima i izrazite empatije prema ljudima kojima je pomoć bila potrebna.

Čaušić je naglasio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije učinili sve da nastave njegovu misiju i viziju pretvaranja tog sektora u moćnu i uspešnu službu.

On je ukazao na to da se, zahvaljujući podršci ministra Gašića, nastavlja sa ulaganjem u opremu pripadnika SVS, kao i u izgradnju novih i renoviranje postojećih objekata.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Ivica Radović istakao je da ova konferencija doprinosi unapređenju akademskog obrazovanja u oblasti bezbednosti i vanrednih situacija, uz ocenu da će doneti nove ideje i rešenja za bolju i sigurniju budućnost naših građana.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić ukazao je na veliki doprinos generala policije Predraga Marića u održavanju, izgradnji i unapređenju sistema zaštite, spasavanja i smanjenja rizika od katastrofa.

On je izrazio zahvalnost svim institucijama koje su podržale organizaciju ove konferencije, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova na prepoznavanju da su prevencija, informisanost i bezbednosna kultura u oblasti protivpožarne zaštite od izuzetnog značaja.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole