Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Medved primećen između Svrljiga i Knjaževca u ovom selu!

Prisustvo medveda je zabaleženo na Svrljiškim planinama, konkretno na potezu ka Lukovu, ali i u Pirotu, Beloj Palanci i drugim mestima koja su blizu Bugarskoj. 

Medved, ilustracija, foto: Angela, pixabay.com
Medved, ilustracija, foto: Angela, pixabay.com

Predsednik LU ,,Dr Milenko Hadžić” Zlatimir Rašić ističe da je jedan od faktora što su medvedi krenuli put Srbije iz Bugarske je podmlađivanje i seča šuma u pograničnom delu sa bugarske strane.

Lov na medveda dozvoljen je u Bugarskoj, sa posebnom dozvolom, kao i u Bosni i Severnoj Makedoniji.

Predsednik LU ,,Dr Milenko Hadžić'' Zlatimir Rašić, foto: R.D.
Predsednik LU ,,Dr Milenko Hadžić“ Zlatimir Rašić, foto: R.D.

Po rečima Zlatimira Rašića službe Lovačkog udruženja su na terenu i trenutno se radi na postavljanju novih kamera koje će pratiti kretanje divljači, pogotovu medveda na Svrljiškim planinama.

Lovačko udruženje poziva pčelare da češće obilaze svoje pčelinjake, da eventualno po tragovima, ukoliko bude bilo prisustvo medveda, informišu LU ,,Dr Milenko Hadžić”.

Rašić ističe da bi preventiva za pčelare bila postavljanje električnog pastira kako bi zaštitili svoje pčelinjake.

Medved napada zrelo voće i tu su moguće štete od medveda, ali i domaće životinje. Pojačano prisustvo pastira to može da spreči. U svakom slučaju, svi koji imaju bilo kakve vrste štete treba da prijave lovačkom udruženju, a mi ćemo obavestiti lovne inspektore, ističe Rašić.

MEDVED NAPAO ČOVEKA 1983. GODINE U HRVATSKOJ! 

Kako je saopštio predsednik LU ,,Dr Milenko Hadžić” Svrljig Zlatimir Rašić, zadnji napad medveda na čoveka koji se završio smrtnim ishodom desio se 1983. godine u Hrvatskoj i to pod specifičnim uslovima, neposredno posle buđenja medveda iz zimskog sna.

Mislim da nema velikih potreba za strahom, treba smireno reagovati i ne treba tražiti i uzrujavati ovu životinju, rekao je Rašić.

Inače, medved dnevno može preći dvadesetak kilometara, ali često koristi iste staze za prolaz i povratak na svoj teren.

Medved je primećen nedaleko od Lukova, gde je boravio 12 sati na jednom od hranilišta Lovačkog udruženja, a sve to su zabeležile kamere. 

Izvor: Svrljiške novine

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada