Polaganje završnog ispita za osmake počinje sutra

Broj pregleda

Vlada Republike Srbije saopštila je da u sredu 21. juna počinje polaganje završnog ispita za osmake, uz napomenu da se za junski rok prijavilo 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Škola, ilustracija, foto: pixabay.com
Škola, ilustracija, foto: pixabay.com

I ove godine Vlada Republike Srbije je sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Zavodom za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja i Kancelarijom za IT i eUpravu, izvršila sve pripreme za uspešno polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja koji će trajati do 23. juna 2023. godine.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati od 8 časova 25. juna na portalu Moja srednja škola, na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna.

Da podsetimo, prethodne školske godine, sve aktivnosti u vezi sa polaganjem završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i upisa u srednje škole su prošle bez ijednog problema.

Do pre samo dve godine, ovaj proces je za učenike i roditelje bio mnogo stresniji, a digitalizacijom kompletnog procesa i dodatnim ulaganjima u opremu, Vlada je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja završnog ispita, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu, umesto na 7 mesta, obave elektronski na jednom mestu – portalu Moja srednja škola.

Ove godine je uvedena novina i treći, kombinovani test, zamenjen je izbornim testom, a učenici su imali mogućnost da izaberu iz kog predmeta će polagati treći test. Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Kao i prethodne godine, iz preventivnih razloga, roditelji će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe elektronski sa teritorije Republike Srbije.

Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 28. juna.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula, a roditelji će od 8 časova 3. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirana su 75.853 mesta ukupno.

Prošle godine, povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis. Ove godine proces je dodatno unapređen pa će se prilikom podnošenja liste želja proveravati elektronski da li učenici imaju završen neophodan zdravstveni pregled, a kako bi do upisa svi preduslovi bili obezbeđeni.

Imajući posebno u vidu sprovođenje mera zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti učenika i zaposlenih u školama, pre i tokom završnog ispita, sve aktivnosti planirane su i biće realizovane sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kroz detaljno razrađen plan.

Za učenike osmog razreda OOŠ ,,Vladislav Ribnikarˮ obezbeđeni su povoljniji uslovi, sa ciljem da se svim učenicima omogući ravnopravni pristup mogućnostima za upis u srednju školu.

Izvor: Vlada Srbije

Povezano

Završni ispit za osmake 17, 18. i 19. juna

Osmaci se prijavljuju do 29. decembra za izborni predmet na završnom ispitu

Završni ispit u avgustovskom roku polagaće 766 učenika

VESTI IZ KATEGORIJE

Osvećen zavetni krst u selu Štitarac nakon više decenija

Završna priredba Dramske sekcije Doma kulture: Uručenje diploma i prikaz talenta

Knjaževac sa tri predstavnika u Zoni Istok, među njima i Timočanin

Pijan vozač mopeda izazvao saobraćajnu nezgodu u Knjaževcu

Crveni krst Knjaževac organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Osvećen zavetni krst u selu Štitarac nakon više decenija

Završna priredba Dramske sekcije Doma kulture: Uručenje diploma i prikaz talenta

Knjaževac sa tri predstavnika u Zoni Istok, među njima i Timočanin

Pijan vozač mopeda izazvao saobraćajnu nezgodu u Knjaževcu

Crveni krst Knjaževac organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela