Direktor EPS-a: Poskupljenje struje nije izvesno, odluka o promeni cene posle detaljne analize

Broj pregleda

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković kaže za RTS da se cena struje pažljivo analizira i da nikada „nije bio rast cene zbog rasta cene“. Poručuje da će pažljiva analiza dobro sagledati postoji li potreba za poskupljenjem. Ističe i da veruje da do otpuštanja u EPS-u neće doći i da je put kojim idu zadržavanje kvalitetnih zaposlenih od radnika do inženjera.

Dalekovod, foto: M.M. / Knjaževačke novine
Dalekovod, foto: M.M. / Knjaževačke novine

Dušan Živković navodi da je usled vrelog talasa primetan porast potrošnje struje ove nedelje.

„Protekla nedelje je bila na nivou 80.000 megavat sati dnevno, ova nedelja je već došla do 90.000 megavat sati. Porast potrošnje je već na nivou desetak procenata, ali Elektroprivreda nesmetano obezbeđuje dovoljne količine električne energije iz sopstvenih izvora“, dodaje Živković.

Ukazuje da su blaga zima i dobra hidrologija stvorili uslove da akumulacije i deponije budu pune.

„U akumulacijama trenutno imamo preko 600 gigavat sati, deponije su na nivou dva miliona tona uglja, tako da spremno dočekujemo sledeću zimu“, kaže Živković.

Kada je reč o proizvodnji uglja, poručuje da je ona na planiranom nivou, kao i da je cilj da se održavaju deponije uglja na visokom nivou.

„U tom smislu ne očekujemo neke izazove i verujemo da će to tako i biti“, kaže Živković i dodao da se za sada sve podmiruje iz sopstvenih potreba.

Ističe da je sada ključna priprema za zimu.

„Da bi se održala maksimalna količina vode u akumulacijama, maksimalna količina uglja na deponijama i pripremimo taj zimski period za bezbedno snabdevanje naših građana“, rekao je Živković.

„Moja vrata su uvek bila otvorena za sve zaposlene“

Ukazuje da je promena pravne norme koja se desila tj. prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo nametnula niz formalnih aktivnosti koje treba da se dese kako bi prelazni period prošao sa minimalnim posledicama i stvorili uslovi za dalji nesmetani razvoj EPS-a.

U Nadzornom odboru EPS-a je predstavnik zaposlenih Miodrag Ranković. Sindikat EPS-a podeljen, a krilo koje predvodi Milan Đorđević nezadovoljno je ko ih predstavlja i tražili su hitan sastanak sa direktorom. Živković kaže da je dugo u „Elektroprivredi Srbije“ i da dobru komunikaciju ima svim zaposlenima.

„Vrata kod mene su uvek bila otvorena za sve zaposlene i ja ću se potruditi da tako ostane. Meni je cilj da u ovoj situaciji svi zaposleni mogu da se usavršavaju profesionalno, da razvijaju svoje karijere i napreduju i u tom smislu ja vidim od svih pomenutih uticajnih strana partnere u ovom procesu. Zaista sam spreman da sa svima njima razgovaram, ali sa jasnim ciljem da se EPS modernizuje i da taj neki partnerski odnos koji želim da uspostavim sa svima njima bude u cilju poboljšanja uslova svakog zaposlenog pojedinačno“, poručuje Živković.

Hoće li biti otpuštanja u EPS-u

Već mesec dana u javnosti se pominju i otkazi u EPS-u. Na pitanje da li su takve glasine tačne i ima li viška zaposlenih, Živković kaže da je cilj da se zadrže zaposleni, stručni ljudi.

„Otpuštanja su duže vreme tema koja se provlači u javnosti, ali ja to ne bih tako posmatrao. Cilj jeste da zadržati zaposlene, stručne ljude, kvalitetne radnike, napraviti im prostor za profesionalno usavršavanje i unapređenje“, dodaje.

Veruje da do toga neće doći i, kako kaže, gotovo je siguran da je put kojim idu upravo zadržavanje kvalitetnih zaposlenih od radnika do inženjera.

U maju je imenovan novi Nadzorni odbor EPS-a, a prvi put su u njemu tri stranca. Živković napominje da su svi oni stručeaci i da mogu da pomognu razvoju EPS-a.

„Svi članovi Nadzornog odbora imaju sjajne karijere, sjajni su stručnjaci i prvi korak moj je bio da se uspostavi dobra saradnja sa svima njima, dobro razumevanje, jer to znanje kojim oni raspolažu pomoći će nam da ovaj period tranzicije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo bude na pravi način, jer ja mislim da EPS treba da bude moderna kompanija, da treba da se menja, a zaista su oni tu da pomognu“, dodaje.

„Svaki put cena struje pažljivo analizirana“

Po preporuci MMF-a pominju se još dva poskupljenja struje, jedno bi trebalo da usledi već od novembra. Živković kaže da je svaki put cena struje pažljivo analizirana.

„Nije bio rast cene zbog rasta cene, ta pažljiva analiza je vodila računa o tome da se obezbedi održivost poslovanja, bezbedno i sigurno snabdevanje dugoročno potrošača, stvore uslovi za razvoj, za investicije i cena upravo iz te pažljive analize će proisteći sa osnovnim ciljem da stvorimo uslove za razvoj, za investicije i za dalje unapređenje kompanije“, ističe Živković.

Na pitanje da li to znači da nije izvesno da će do poskupljenja i doći, kaže da nije izvesno, ali da je cilj pažljiva analiza koja treba da dobro sagleda da li postoji potreba za tim.

Izvor: RTS, RTV

Povezano

Ove ulice biće bez struje danas do 13.30h

Predlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije

U Srbiji neće biti restrikcija električne energije

Neka sela su bez struje zbog problema sa ledenom kišom

Danas od 12h bez struje Štipina

Danas će 8 sela ostati bez struje u periodu do 9 do 13h

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme