Eutanazirano skoro 18.000 svinja u Srbiji zbog afričke kuge

Broj pregleda

U Srbiji je do danas na ukupno 1.068 gazdinstava na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga, kod domaćih svinja potvrđeno 1.569 slučaja afričke kuge svinja (AKS), od kojih su 782 životinje uginule.

Svinja, preuzeto: pixabay.com
Svinja, preuzeto: pixabay.com

Reč je o Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom, Južnobačkom okrugu i okrugu Grad Beograd.

Kako su danas saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 17.888 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Do sada je, u ovoj godini, na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda potvrđeno ukupno 337 slučaja AKS kod divljih svinja.

Broj izvršenih aktivnih nadzora na dan 27.07.2023. godine je 307.118 a broj PCR ispitivanja 12.388, saopšteno je iz Ministarstva.

Tanasković: Država će nadoknaditi svaki kilogram eutanazirane svinje

Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković pozvala je danas poljoprivrednike da se ponašaju odgovorno i ne preduzimaju korake koji bi uticali na proširenje afričke kuge svinja.

„Molim ih da ne preseljavaju životinje, da ih ne premeštaju alternativnim putevima i njivama“, rekla je Tanaskovićeva i podsetila da je ova bolest registrovana na 1.070 gazdinstava u 32 jedinice lokalne samouprave.

Apelujući na vlasnike malih gazdinstava, ona je istakla da „razume njihovu paniku“, napominjući da će im država nadoknaditi po tržišnoj vrednosti svaki kilogram eutanazirane svinje.

„Oni znaju kako se u ovakvim situacijama reaguje, da afrička kuga svinja nema lek, samo eutanazija je ta koja može pomoći u suzbijanju“, kaže ministarka i dodaje da je poenta da se brzo deluje i da se ne krije tamo gde se pojavi ta bolest.

„Afričku kugu prenose divlje svinje, ali kada je zaraženo okruženje, kada ‘gori’ svuda i kreće se iz opštine u opštinu, mi imamo crno na belo da je uzrok tome premeštanje životinja. One se prodaju na stočnim pijacama svesno. Ako bolest uđe u velike farme ugrozićemo industriju“, istakla je Tanasković.

Prema njenim rečima, u borbu protiv afričke kuge svinja uključene su vojska i policija, a osnovan je i štab za suzbijanje ove bolesti.

Izvor: RTV, Tanjug

Povezano

Krenulo podnošenje zahteva Upravi za agrarna plaćanja

Afrička svinjska kuga stigla do Svrljiga, stočari vodite računa

Pojavila se afrička kuga svinja u knjaževačkoj opštini

Kvrgava koža goveda – Knjaževac ugroženo područje

Svetski dana borbe protiv dijabetesa

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole