Neophodan kontinuirani rad društva na suzbijanju diskriminacije

Broj pregleda

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije podsetilo je danas na to da svi ljudi imaju jednaka prava, bez obzira na seksualnu orijentaciju, rodni identitet, pol, rod i polne karakteristike, zbog čega je važno preventivno delovati na sve oblike diskriminacije LGBTIQ+ osoba.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Ministar Tomislav Žigmanov je povodom obeležavanja 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT DAY) istakao da je Srbija, kao potpisnica gotovo svih najvažnijih međunarodnih i regionalnih ugovora o ljudskim pravima i članica ugovornih tela, snažno posvećena zaštiti i unapređenju ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije.

Međutim, kako je konstatovao, u društvu su i dalje prisutne homofobija i transfobija, koje karakteriše niz negativnih stavova i predrasuda prema LGBTIQ+ osobama.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, koji je usvojen 2021. godine, unapređen je krovni Zakon o zabrani diskriminacije, kojim su zabranjeni svi oblici diskriminacije, navođenje na diskriminaciju, govor mržnje, uznemiravanje i ponižavajuće postupanje zasnovani na polu, rodu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji i polnim karakteristikama, podsetio je ministar.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će kroz Savet za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine nastaviti da prati napredak u izvršenju mera predviđenih Strategijom.

Ujedno, Ministarstvo apeluje na sve društvene aktere da kontinuirano rade na promociji mehanizama i praksi za suzbijanje diskriminacije i postizanje ravnopravnosti i socijalne inkluzije u cilju razbijanja stereotipa i predrasuda prema LGBTIQ+ osobama i stvaranja tolerantnijeg građanskog društva.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obeležava se 17. maja, na dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije, podseća se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije

Povezano

NAJNOVIJA VEST: OTKAZANA PARADA PONOSA

VESTI IZ KATEGORIJE

Dan Opštine Knjaževac – 17. maj

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi 19. maja

Sanacija udarnih rupa u gradskim ulicama

Knjaževac domaćin četvrtog Gran pri otvorenog Strong-man kupa

Sutra će Opština Knjaževac obeležiti svoj Dan!

U Srbiji u martu za 11,7 odsto više turista

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Dan Opštine Knjaževac – 17. maj

Besplatni preventivni zdravstveni pregledi 19. maja

Sanacija udarnih rupa u gradskim ulicama

Knjaževac domaćin četvrtog Gran pri otvorenog Strong-man kupa

Sutra će Opština Knjaževac obeležiti svoj Dan!

U Srbiji u martu za 11,7 odsto više turista