Broj pregleda

Skriveno blago Srbije

Gre’ota je što malo ko zna za ovu jedinstvenu crkvicu iz ranog 14. veka, iako je zaštićena kao spomenik kulture od velikog značaja.

crkva-,1

Crkvica se nalazi na centralnom trgu u Donjoj Kamenici, 15km jugoistočno od Knjaževca, na levoj obali Trgoviškog Timoka, na starom vojnom putu koji je vodio od Pirota do Vidina (Bugarska).

Pretpostavlja se da ju je podigao nepoznati Bugarski vlastelin, sin cara Mihaila.

Nekada je ispred crkve postojao i dvospratni drveni trem, koji se može videti na maketi u snimku ispod, zasnovanoj na preciznoj fresci ktitora sa crkvom. Na živopisu unutar crkve mogu se videti uticaji renesanse Paleologa, ali i umetnosti 13. veka.

2

Oko crkve je pronađena i nekropola iz 14. i 17. veka sa oko 70 grobova.

Bogorodičina crkva nalazi se u selu Donjoj Kamenici kod Knjaževca, u Istočnoj Srbiji, a podignuta je u prvoj polovini XIV veka, kao zadužbina nepoznatogbugarskogvlastelina. Građevina je relativno malih dimenzija, ali veoma zanimljive arhitekture čijim se skladnim proporcijama stvara utisak monumentalnosti.Konzervatorski radovi na živopisu i arhitekturi crkvice su okončani 1958. godine, a ona se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Info: http://zanimljivasrbija.com
Foto: M. Petrović

0 Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE