Broj pregleda

Otvorene prostorije RCSU

Danas su u Knjaževcu svečano otvorene prostorije Regionalnog centra za stručno usavršavanje prosvetnih radnika.

Foto ilustracija
Foto ilustracija

Nove prostorije, u kojima će se odvijati budući rad, nalaze se u ulici Jove Kursule, u zgradi koja je u vlasništvu opštine. Otvaranju su prisustvoali predstavnici lokalne samouprave, prosvetari, direktor Mreže za stručno usavršavanje i dr.

Osnivanje i rad Centra, pored lokalne samouprave, jednim delom finansira švajcarska Agencija za razvoj i saradnju.

Ulogu koordinatora edukacije zaposlenih u obrazovanju imaju regionalni centri za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je da jedinica regionalne autonomije, odnosno jedinica lokalne samouprave, može samostalno ili u saradnji sa drugim jedinicama lokalne samouprave da osnuje Centar za stručno usavršavanje.

Inače, ova institucija, osnovana  od strane Opštine Knjaževac, trudiće se da ostvari vodeću ulogu na regionalnom nivou iz područja obrazovanja i usavršavanja prosvetnih radnika.

Svrha otvaranja RCSU jeste da u skladu sa regionalnim potrebama i strategijom razvoja obrazovanja na nacionalnom nivou, organizuje seminare za prosvetne radnike u njihovom mestu rada ili neposrednoj blizini, i na taj način omogući značajno smanjenje troškova stručnog usavršavanja.

On je takođe mesto gde se vrši i vrednovanje i praćenje kvaliteta stručnog usavršavanja, kao i mesto okupljanja i razmene profesionalnih iskustava.

RCSU Knjaževac je najmlađi Centar takve vrste u Srbiji.

Na kraju u umetničkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole Predrag Milošević.

0 Comments

  • Postoji samo jedan „mali“ problem: Ministarstvo prosvete nije dalo dozvolu za osnivanje ovog centra, tako da cela prica vrlo brzo „pada u vodu“!

Odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE