Broj pregleda

Kakvo je zaista grejanje u Knjaževcu?

Po mnogobrojnim mejlovima koji su upućeni na adresu naših novinarima a tiču se grejanja u Knjaževcu koje kako oni kažu “ne zadovoljava kriterijume naročito u pojedinim zgradama u centru grada“, koje greje JKP “Toplana”, zatražili smo zvanične informacije iz ovog preduzeća.

knjza

U razgovoru sa  direktorom Toplane  Ljubodragom Tričkovićem saznali smo da  ovo preduzeće radi nesmetano, punim kapacitetom, te da  je obezbeđena dovoljna količina ogrevnog drveta za predstojeću zimu.

Jedino što je još uvek rak rana je to da pojedine zgrade imaju dosta loše izvedene sisteme  grejanja, što može biti eventualni uzrok slabijeg zagrevanja.

Inače, po novom Zakonu o Energetskoj efikasnosti toplane imaju nadležnost u održavanju sistema grejanja do ugrađenih kalorimetara.  Dalja nadležnost nad sistemom je stanara stambenih zgrada i kućnog saveta. U isporuci energije povremeno se  javljaju  manji problemi koji se  uglavnom otklanjajua tekucim održavanjem, kažu nadležni.

Na  zvaničnom sajtu “Toplana Srbije“ pronašli smo podatak da Toplana koristi za zagrevanje mazut i ugalj  Nepostoji podatak da  je sada glavno goriva ogrevno drvao. Da zagreva površinu grada sa  oko 48.809 m2.

JKP “Toplana” Knjaževac, obnovila je kotlove i toplovod sredstvima iz opštinskog budžeta i Nemačke razvojne banke. Sredstvima je kupljen jedan kotao na tečno gorivo i dva na čvrsto, čime je se značajno obezbeđena ušteda na energentima. U zvaničnoj objavi na internet portalu Opštine Knjaževac stoji da Toplana ima 700 korisnika, što je informacija iz 2006. godine.

Autor: M. Petrović

0 Comments

  • Knjaževačkoj toplani bih preporučila da nabavi nekoliko termometara i da ponekad pogleda kolika je temperatura napolju, ili da pogleda prognozu vremena. Naime, ako nije počela sezona grejanja, može da bude i minus 50 – grejanja nema. Ali u sezoni grejanja dnevna temperatura može biti i plus 22 – grejanje će raditi bez problema.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE