Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

“Sima Žikić – hroničar svoga vremena“

U utorak, 17. decembra, sa početkom u 13 časova u Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževca biće otvorena retrospektivna izložba “Sima Žikić – hroničar svoga vremena“.

sima

O izložbi će govoriti autor Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac, a otvoriće je najstarija unuka prote Sime Žikića, Olga Vuković.

Izuzetan primer zavičajne baštine kao prilog rasvetljavanju istorijskih i kulturnih procesa u Timočkoj krajini krajem devetnaestog i u prvoj polovini dvadesetog veka predstavlja lični fond knjaževačkog prote Sime Žikića koji se danas čuva među naslednicima u Srbiji i inostranstvu. Ova izložba predstavlja nastojanje da se u hrpama grafitnom olovkom, perom i mastilom iscrtanih i ispisanih tabaka hartije, na brojnim crtežima, skicama i slikama, uoče: novi sadžaji i vrednosti fonda Sime Žikića; definiše njegova dokumentarna i arhivska vrednost; odredi vremenski i geografski opseg; utvrdi stepen verodostojnosti i istorijskih činjenica, autentičnost likova i događaja; ukaže na neosporne umetničke domete i kvalitete, kako tekstualne, tako i vizuelne građe i utvrde spomeničke vrednosti i značaj u kontekstu zavičajne, ali i nacionalne kulturne istorije.

Na otvaranju će nastupiti gradski hor “Kralj Stefan Dečanski” pod rukovodstvom Martine Milošević.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara