Broj pregleda

Prepune ski-staze na Staroj planini

Na početku sezone skijanja na Staroj planini smeštajni kapaciteti popunjeni, a interesovanje turista veće za petinu u odnosu na prošlu godinu. Ski-centar ima 13 kilometara staza, gondolu, dve četvorosedne žičare i dva ski-lifta koji mogu da prime sedam hiljada skijaša na sat.

stara

Sezona skijanja je i zvanično počela na Staroj planini. Svi smeštajni kapaciteti u hotelima i u domaćoj radinosti popunjeni su, a interesovanje turista veće je za petinu nego prošle godine. U ovom zimskom turističkom centru još nisu završeni svi objekti predviđeni master planom što i nije moguće bez pomoći države i inostranih investicija.

Dok traje sezona skijanja, kapaciteti, ukupno 700 ležajeva u hotelima i kod privatnika, na planini su popunjeni.

„Po poslednjim rezervacijama, sezona će do prvog aprila biti za 20 odsto bolja, što nas veoma raduje. Očekujemo i bolji procenat“, kaže direktor hotela „Stara planina – Falkenštajner“ Nikola Marković.

Za privatni smeštaj odlučuju se oni sa plićim džepom ili ljubitelji dobre domaće hrane.

„Svi vole da jedu našu hranu koja je proizvedena na staroplaninskim njivama i livadama“, kaže Nadica Ćirić iz vile „Babin zub – Balta Berilovac“.

U opštini Knjaževac kažu da se prvi pozitivni efekti turističke ekspanzije na Staroj planini već osećaju.

„Kao lokalna samouprava, mi ćemo i dalje raditi ono što je u našoj moći, a to je intenzivna aktivna promocija potencijala Stare planine. Takođe, kao lokalna samouprava investiraćemo i u infrastrukturu onoliko koliko je to u domenu naših finansijskih kapaciteta“, kaže predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić.

Đokić dodaje i da ovaj projetak „po značaju, mogućnostima, ali i po potencijalima i pozitivnim efektima, u mnogome prevazilazi okvire lokalne samouprave.“

Država je 2006. godine počela, veoma ambiciozno, da gradi ski-centar na Staroj planini koji sada ima 13 kilometara staza, gondolu, dve četvorosedne žičare i dva ski-lifta koji mogu da prime sedam hiljada skijaša na sat.

Više od 30 miliona evra uloženo je u hotel „Stara planina“ kojim sada upravlja austrijski „Falkenštajner“, ali i u komunalnu infrastrukturu i puteve.

Sve ovo, do sada postignuto, ipak je predaleko od realizacije master plana kojim je predviđeno da na Staroj planini bude preko 150 ski-staza za 27 hiljada skijaša dnevno.

Info: rts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE