Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Retrospektivna izložba

simaU Galeriji Zavičajnog muzeja otvorena je retrospektivna izložba “Sima Žikić – hroničar svoga vremena” do subote 25.01.2014. godine.

Ostalo je još samo par dana da sa svojom porodicom, prijateljima i učenicima posetite knjaževački muzej.

Ova izložba predstavlja nastojanje da se u hrpama grafitnom olovkom, perom i mastilom iscrtanih i ispisanih tabaka hartije, na brojnim crtežima, skicama i slikama uoče novi sadržaji i vrednosti fonda Sime Žikića, definiše njegova dokumentarna i arhivska vrednost, odredi vremenski i geografski opseg, utvrdi stepen verodostojnosti i istorijskih činjenica, autentičnost likova i događaja, ukaže na neosporne umetničke domete i kvalitete, kako tekstualne, tako i vizuelne građe i utvrde spomeničke vrednosti i značaj u kontekstu zavičajne, ali i nacionalne miljaistorije.

Izuzetan primer zavičajne baštine kao prilog rasvetljavanju istorijskih i kulturnih procesa u Timočkoj krajini krajem devetnaestog i u prvoj polovini dvadesetog veka predstavlja lični fond knjaževačkog prote Sime Žikića koji se danas čuva među naslednicima u Srbiji i inostranstvu, a koji smo u prilici da Vam ovom izložbom predstavimo.

Info: M. P.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara