Održana promocija knjige „Moji memoari“ Sime Žikića

Broj pregleda

Narodna biblioteka „Njegoš“ organizovala je promociju knjige „Moji memoari“ Sime Žikića, čime je priveden kraju višegodišnji ozbiljan, obiman i temeljan stručni rad na otkrivanju i predstavljanju javnosti celokupne pisane zaostavštine knjaževačkog prote, čoveka višestrukih umetničkih talenata i izvanrednih ljudskih osobina.

12241215_1001686939893476_4412260062687897443_n
Autobiografsku i memoarsku građu iz pisane zaostavštine Sime Žikića (1878–1964), objedinjenu pod naslovom „Moji memoari“, priredila je Vladana Stojadinović, viši diplomirani bibliotekar, a publikacija je štampana kao sedma knjiga edicije „Zaveštanje“ Narodne biblioteke „Njegoš“.

Prema rečima priređivača, publikacija sadrži tri dela Žikićevih memoara i druge radove od značaja za izučavanje piščevog života, rada i dela – dnevnik koji je Žikić vodio tokom školovanja u carskoj Rusiji i dve kratke poetske zbirke, pisane u mladosti. U memoarima, nastalim pedesetih godina 20. veka, vremešni prota Žikić opisuje mnoga mesta u kojima je živeo (ponajviše područje Zaječara i Knjaževca), boravio ili ih posetio, te mnoge značajne ličnosti koje je susretao, kao i istorijske događaje čiji je bio učesnik ili svedok.

Po rečima istoričara književnosti prof. dr Gorana Maksimovića, autora predgovora, „privatni život i memoarska priča Sime Žikića predstavljaju svjedočanstvo ličnog i kolektivnih doživljaja, kao i istorijskog iskustva u kojem su nataloženi važni datumi i događaji, poput Srpsko-turskih i Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata i sl.“, te se ovom knjigom, kao i celokupnim svojim književnim i likovnim delom, Žikić svrstava u značajne hroničare vremena u kojem je živeo i stvarao.

Promocija knjige bila je i svojevrstan javni čas iz istorije srpske književnosti. Maksimović je publici govorio o tome kakav je značaj memoara u književnosti i kulturi jednog naroda, zašto je naročito važno ne prepustiti zaboravu zavičajnu kulturnu baštinu i, u tom smislu, knjaževačku biblioteku istakao kao primer dobre prakse u očuvanju, negovanju i promovisanju zavičajne građe. Posebne pohvale za iskazanu stručnost prilikom priređivanja publikacije uputio je Vladani Stojadinović, direktoru Narodne biblitoteke „Njegoš“.

Ne samo zbog doslednosti u obavljenom poslu, već iz zbog obilja tačnih i pouzdanih informacija datih u napomenama publikacije koje Memoarima daju i „dodatnu vrednost“.

Publici su predstavljeni odlomci iz knjige koje je čitala novinar Ljiljana Pavlović, jedan od urednika, a prikazan je i dokumentarni film „Zaveštanje Sime Žikića“, posvećen Žikićevom životu i delu. Film je u produkciji Knjaževacinfo snimljen 2014. godine, na pedesetogodišnjicu smrti Sime Žikića.

Promociji knjige „Moji memoari“ prisustvovali su potomci knjaževačkog prote Sime Žikića i mnogi Knjaževčani.

Slađana Jeremić

Povezano

Vremeplov: Božićna čestitka iz 1963.

Promocija knjige “Moji memoari“ Sime Žikića

Retrospektivna izložba

“Sima Žikić – hroničar svoga vremena“

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja