Broj pregleda

Nedostatak vode za piće i presahli seoski vodovod godinama već otežavaju život stanovnicima sela Štitarac kod Knjaževca.

Voda

Selo nije priključeno na vodosistem „Sinji vir“, na koji je povezano više od 80 odsto naselja u opštini, pa je šezdesetak njegovih žitelja prinuđeno da se za vodu snalaze kako znaju i umeju.

Sa rečice koja protiče kroz selo žitelji Štitarca snabdevaju se vodom, odmah pored stare vodovodne cevi iz koje iscuri tek poneka kap.

„Vidite, vodu sam zahvatila iz reke. Ako neko hoće da je kontroliše neka učini to. Voda mi je potrebna za stoku. Vodu za piće nemam, uzimam je od meštana koji imaju bunare. A i tih bunara je nedovoljno“, kaže Borinka Ranđelović.

Danilo Krstić, jedan od nekoliko mlađih ljudi u selu kaže da se vodu za piće snabdeva iz Knjaževca.

„Kada svoju ćerku dovozim iz škole, sa javne česme na gradskoj pijaci napunim flaše pa tek onda polazimo kući, u selo“, kaže on.

U rezervoarima seoskog vodozahvata izgrađenog posle rata vode je vremenom bilo sve manje. Meštani su u međuvremenu kopali bunare, pokušali da zahvataju vodu sa drugih izvora, ali su, kako kažu, i mnogi od tih izvora presušili.

Predsednik saveta MZ Štitarac Ratomir Dinić kaže da je vodovod uz pomoć opštine izgrađen posle 1946. godine i da je bio među prvim posleratnim vodovodima u Knjaževačkom kraju.

„Problem sa nedostatkom vode u selu postaje sve izraženiji. U poslednjih nekoliko godina u letnjim mesecima, kada i rečica presuši, iz Knjaževca dolaze cisterne sa vodom kojom domaćinstva pune svoje rezervoare. Prošlog leta je cisterna JKP „Standard“ više od 15 puta dovozila vodu meštanima ovog sela“, dodaje Dinić.

Nadležni koji su upoznati sa problemom nedostatka vode u Štitarcu kažu da su u selu tokom jeseni obavljena istraživanja potencijalnih izvorišta i da sledi projektovanje novog sistema za vodosnabdevanje.

„Tek posle toga, naravno sa učešćem mesne zajednice i uz preduslov da i svi meštani sela budu složni i zainteresovani da se taj projekat dovede do kraja, možemo očekivati da krajem godine počnu radovi na novom sistemu za vodosnabdevanje“, kaže direktor knjaževačke Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju Mladen Radosavljević.

Dok će na poboljšanje vodosnabdevanja šezdesetak žitelja Štitarca morati još da čekaju, problem prevoza troje njihovih đaka do škole u osam kilometara udaljenom Knjaževcu trebalo bi da bude rešen. Do sada su decu prevozili roditelji, dok će kako najavljuju iz lokalne samouprave, od ponedeljka za njih biti organizovan taksi prevoz o trošku opštine.

(rts)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE