Broj pregleda

“Parafiskalni nameti iz ugla lokalnih samouprava“

NALEDU okviru projekta „ Evaluacija rezultata reforme parafiskalnih nameta i podrška za nastavak reformi“, koji NALED sprovodi uz finansijsku i stručnu pomoć USAID projekta za bolje uslove poslovanja, polovinom januara u prostorijama NALED-a održan je Okrugli sto na temu „Parafiskalni nameti iz ugla lokalnih samouprava“. Cilj okupljanja je bio da se kroz interaktivan razgovor sa predstavnicima opština iz sektora za finansije i ekonomski razvoj, sagledaju efekti reforme parafiskalnih nameta iz 2012. godine na budžete lokalnih samouprava i odrede pravci za dalje zagovaranje reforme parafiskalnih nameta na osnovu potreba i sugestija NALED-ovih članova.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Gradova Niša, Kragujevca, Vranja i Sremske Mitrovice, zatim predstavnici opština Šid, Knjaževac, Golubac i Lajkovac, kao i Milan Stefanović iz USAID/BEP-a i NALED-ovi konsultanti Dragan Spirić i Aleksandar Bućić, koji je ovom prilikom bio u ulozi moderatora skupa. Nakon uvodnog obraćanja Jelene Bojović direktora tima za regulatornu reformu NALED-a, koja je istakla značaj aktivnog učešća lokalnih samouprava u procesu konsultacija za dalju reformu parafiskalnih nameta, konsultanti su predstavili draft verzilju liste neporeskih nameta koje privreda po različitim osnovama plaća institucijama različitih nivoa vlasti.

Predstavnici svakog prethodno navedenog grada i opštine, govorili su o efektima ukinutih parafiskalnih nameta iz 2012. godine i tom prilikom se složili i izneli zajednički stav da su najveći teret reforme podnele upravo lokalne samouprave. Opšti je utisak da su budžeti lokalnih samouprava, prethodno osiromašeni smanjenjem transfera novčanih sredstava sa centralnog nivoa vlasti, dodatno uzdrmani smanjenjem prihoda po osnovu ukinutih nameta – prevashodno ukidanjem lokalne komunalne takse za isticanje firme (za određene kategorije pravnih i fizičkih lica), kao i ukidanjem naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta iz 2013. godine.

Lokalna administracija je napornim radom, boljim administriranjem i naplatom poreza po različitim osnovama, donekle uspela da amortizuje nastali gubitak prihoda po osnovu ukinutih parafiskalnih nameta – opšta je ocena NALED-a kao organizatora skupa. Posmatrajući draft listu identifikovanih neporeskih nameta, teret reforme „parafiskalnih oblika“ u narednom ciklusu moraju podneti institucije centralne vlasti, kao i sve nezavisne institucije i agencije, koje na osnovu delegiranih nadležnosti propisuju i naplaćuju takse i naknade po različitim „opravdanim i neopravdanim“ osnovama.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE