Broj pregleda

Izveštaj o stanju privrede

Agencija za razvoj Knjaževca pripremila je izveštaj o stanju privrede opštine Knjaževac, detaljni dokument koji daje pregled stanja u svim segmentima privrede, sa ažurnim statističkim podacima.

KNJ

Izveštaj je urađen sa ciljem da se na jednom mestu prikupe svi relevantni podaci o ekonomskom položaju naše opštine.

Kako se navodi u ovom dokumentu, analiza obima investicija po glavi stanovnika pokazuje znatno zaostajanje opštine Knjaževac u odnosu na nivo Republike. Dok je republički prosek skoro 85.000,00 dinara investicija po glavi stanovnika, u opštini Knjaževac investirano je svega oko 3.000,00 dinara, odnosno 28,3 puta manje.

Iako je ukupna privredna slika naše opštine relativno loša, podaci o izvozu ipak mogu da ohrabre. Naime, ukupna spoljno-trgovinska razmena u Timočkoj krajini u 2013. godini iznosila je blizu 600 miliona dolara, izvezeno je robe u vrednosti 340 miliona dolara, a uvezeno 260 miliona.

Ukupan izvoz ostvaren sa područja opštine Knjaževac, prema podacima Regionalne privredne komore, iznosio je 30 miliona dolara u 2013. godini, a uvoz sa područja opštine Knjaževac iznosio je 15 miliona dolara. U izvozu se pretežno pojavljuju proizvodi obućarske, drvno- prerađivačke i poljoprivredne delatnosti, dok u uvozu pretežno dominira repromaterijal za obućarsku i drvno-prerađivačku industriju. Ukupan izvoz agrara sa područja Timočke krajine u 2013. godini iznosi 6 miliona dolara, a iz opštine Knjaževac izvoz agrara iznosio je 4 miliona dolara, što pokazuje da je opština Knjaževac u 2010. godini učestvovala sa dve trećine u izvozu agrarnih proizvoda sa područja Timočke Krajne.

Izveštaj o stanju privrede opštine Knjaževac možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE