Broj pregleda

Knjaževac stekao sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju

Opština Knjaževac stekla je sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o povoljnom poslovnom okruženju, čime je broj lokalnih samouprava koje su zaslužile ovo priznanje povećan na 28.

naled

Knjaževac je druga lokalna samouprava u istočnom delu Srbije, posle Zaječara, koja je prošla kroz značajne administrativne reforme.

Ocena kojom je Knjaževac ispunio 12 osnovnih kriterijuma i više od 80 potkriterijuma iznosi 83,9 od mogućih 100.

Maksimalne ocene zaslužene su u kategorijama koje se odnose na dokazivanje kreditne sposobnosti opštine, kao i na transparentnost poreske politike i politike naplate lokalnih taksi.

Visoke ocene ova lokalna samouprava zaslužila je za formiranje funkcionalne kancelarije za lokalni ekonomski razvoj – Agencija za razvoj Knjaževca (90,5) i kreiranje Strateškog plana lokalnog razvoja za period 2010-2020 (87,5).
Među značajnim pomacima koje je opština Knjaževac napravila u pravcu ekonomskog razvoja ističe se usvajanje Strategije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala, kojom je, pored 19 ranije utvrđenih potencijalnih lokacija za izgradnju energetskih objekata, dodato još 39.

Agencija za razvoj Knjaževca uvrstila je 17 kompanija koje su pokazale najveću mogućnost za dalji razvoj u Evropsku mrežu preduzetništva, najveću mrežu za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća kroz povezivanje sa potencijalnim partnerima, u koju je uključeno 50 zemalja.

Opština je u septembru 2013. otvorila novi Uslužni centar u kojem se nalaze svi opštinski šalteri a pridodati su i šalteri Ministarstva unutrašnjih poslova, pa je moguće na jednm mestu izvaditi sve potrebne dozvole, uverenja i potvrde.

Napravljen je turistički vodič opštine Knjaževac, kao i brošura o investicionim potencijalima, a potencijalnim ulagačima olakšan je proces prolaska kroz administrativne procedure razvojem „Vodiča za izdavanje građevinske dozvole“, kao i obezbeđivanjem onlajn baza podataka o preduzetnicima i kompanijama u opštini.

Takođe, svim zainteresovanima je na raspolaganju „Vodič kroz usluge javnih službi u opštini Knjaževac“. Oba vodiča dostupna su na sajtu lokalne samouprave.
Opština Knjaževac jedna je od 10 lokalnih samouprava koje su nagrađene na nedavno završenom konkursu „Šampioni lokalnog razvoja“, koji su organizovali NALED i RTS.

Knjaževac je izabran za vicešampiona u kategoriji „Servis građana“, a u saradnji sa dve omladinske nevladine organizacije opština je formirala Centar za radno angažovanje mladih, koji je popisao gotovo 500 mladih ispod 30 godina bez stalnog zaposlenja i za njih obezbedio jedinstvenu bazu podataka o raspoloživim radnim mestima, saopštio je NALED.

(blic)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE