Књажевачке

НОВИНЕ

Info

Broj pregleda

Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Čedomir Rakić ukazao je danas na to da u digitalnoj eri, javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja i transformiše se kako bi zaista bila na usluzi svojim građanima i privredi.

Zastava Republike Srbije, foto: Wikipedia
Zastava Republike Srbije, foto: Wikipedia

Rakić, koji se u ime ministra Aleksandra Martinovića obratio na završnoj konferenciji projekta „Uspostavljanje indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji“, istakao je da će upravo Lokalni indeks eUprave poslužiti za procenu trenutnog stanja i pozicioniranje gradova i opština na mapi digitalne razvijenosti Srbije, odnosno za identifikaciju onih lokalnih samouprava kojima je u ovom procesu potrebna dodatna podrška.

Od izuzetnog značaja je to što je u novom Predlogu programa razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji za period od 2023. do 2025. godine, čiji je predlagač MDULS, prepoznata važnost postojanja ovog indeksa i što će on biti deo indikatora naših digitalnih ambicija i planova za naredni period, poručio je on.

Državni sekretar je napomenuo da rezultati istraživanja koje je NALED sproveo prošle godine ukazuju na izvesne razlike u stepenu digitalizovanosti i razvoja elektronskih usluga među gradovima i opštinama, ali je izrazio uverenje u to da će i manje razvijene lokalne samouprave ovo shvatiti kao priliku da detektuju potencijalne izazove i više ulažu u lokalnu informacionu infrastrukturu, digitalne servise i ljudske kapacitete.

Lokalni indeks eUprave predstavlja novi mehanizam merenja stepena digitalizovanosti i razvoja eUprave u opštinama i gradovima u Srbiji, a razvija se u okviru istoimenog projekta koji sprovodi NALED, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Na završnoj konferenciji projekta obratili su se i potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini.

Nakon predstavljanja rezultata pilot merenja LEI indeksa i panel diskusije, dodeljena su priznanja za ostvarene rezultate na polju razvoja eUprave u lokalnoj zajednici tokom 2022. godine, i to gradovima Vranje, Niš, Kragujevac, Bor i Užice i opštinama Opovo, Svilajnac, Kanjiža, Vrnjačka Banja, Crna Trava i Mionica.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara