Saradnja između Fondacije AMBER Alert Europe i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

Broj pregleda

Memorandumom o razumevanju koji je potpisan 24. februara zvanično je uspostavljena saradnja između Fondacije AMBER Alert Europe i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Foto: AMBER Alert Europe Facebook
Foto: AMBER Alert Europe Facebook

Zvanična izjava

Memorandumom o razumevanju koji je potpisan 24. februara zvanično je uspostavljena saradnja između Fondacije AMBER Alert Europe i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Ova saradnja obuhvata najbolje prakse u oblasti tehnoloških inovacija i standarda, prekogranične saradnje, izgradnje zajednice i aktivnog uključivanja građana čiji je cilj unapređenje aktivnosti usmerenih na pronalaženje nestalih lica mlađih od osamnaest godina u Republici Srbiji.

Kako je Memorandum o razumevanju potpisan tek nedavno, još uvek nije pripremljen prateći plan o tome na koji način će se podržati Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u uspostavljanju sistema AMBER Alert. Do uspostavljanja AMBER Alert sistema u nekoj zemlji može doći samo na osnovu zvaničnog zahteva zemlje, a osnova za to je ovaj Memorandum.

U prošlosti, Fondacija AMBER Alert Europe je uspešno uspostavila AMBER Alert sisteme u Slovačkoj, Malti i Luksemburgu kroz saradnju sa ministarstvima i policijom bez troškova za zemlje korisnice. AMBER Alert sistem svaka zemlja uvodi za sebe. Prvo uspostavljanje AMBER Alert sistema u Holandiji bilo je na inicijativu fondacije AMBER Alert Europe i stoga je u potpunosti finansirano od strane Fondacije. Zbog uspešnog rada i rezultata, holandska vlada je zaključila sporazum o održavanju, nadogradnji i proširenju AMBER Alert sistema od strane Fondacije AMBER Alert Europe. Odgovarajući uslovi, uključujući finansijske aranžmane koji pokrivaju operativne troškove, navedeni su u sporazumu koji je raskinut 2021. godine kada je holandski AMBER Alert sistem prešao u nadležnost holandske nacionalne policije kao novog operatera sistema.

Fondacija AMBER Alert Europe jeste i ostaće fondacija, a samim tim i neprofitna organizacija, koja zavisi od donacija, finansiranja EU i drugih izvora spoljnog finansiranja kako bi se aktivno uključila u povezivanje civilnog društva, organa za sprovođenje zakona i drugih relevantnih aktera u potrazi za nestalom decom, kao i u preventivnim aktivnostima vezanim za dobrobit i bezbednost dece u Evropi.

Fondaciju AMBER Alert Europe čine 44 zvanične organizacije, državna organa i poslovna subjekta iz 28 zemalja. Fondacija je pokrenula i osnivanje Mreže policijskih eksperata za nestala lica (PEN-MP), koja je sada pridružena Radnoj grupi Saveta Evropske unije za sprovođenje zakona.

Aktivnosti koje će Fondacija AMBER Alert Europe realizovati zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije predstavljaće prve korake ka izgradnji mosta između država članica EU i zemalja u regionu Zapadnog Balkana i omogućiće razmenu znanja, dobre prakse i iskustava u oblasti nestalih osoba, posebno nestale dece.

Informacije koje je izneo gospodin Igor Jurić u intervjuu za televiziju Nova S su neistinite i neosnovane.

Članstvo i/ili saradnja sa AMBER Alert Europe uspostavlja se na bilateralnoj osnovi i može se povući bez ikakvog obrazloženja. Iako je Fondacija Tijana Jurić nakratko bila članica fondacije AMBER Alert Europe, nemamo evidenciju o aktivnoj saradnji sa pomenutom fondacijom.

(potpis)

Frenk Hoen

predsednik i osnivač

Fondacija AMBER Alert Europe

Povezano

U Srbiji će danas biti predstavljen i pušten u rad sistem ,,Pronađi me“

Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja

Odobrena nova petogodišnja strategija EBRD za Srbiju

Povećani fondovi EU za prekograničnu saradnju

Projekat BET ON EU: Balkans and Europe Together

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja