Књажевачке

НОВИНЕ

AMBER

Broj pregleda

Saradnja između Fondacije AMBER Alert Europe i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

Memorandumom o razumevanju koji je potpisan 24. februara zvanično je uspostavlјena saradnja između Fondacije AMBER Alert Europe i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Foto: AMBER Alert Europe Facebook
Foto: AMBER Alert Europe Facebook

Zvanična izjava

Memorandumom o razumevanju koji je potpisan 24. februara zvanično je uspostavlјena saradnja između Fondacije AMBER Alert Europe i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Ova saradnja obuhvata najbolјe prakse u oblasti tehnoloških inovacija i standarda, prekogranične saradnje, izgradnje zajednice i aktivnog uklјučivanja građana čiji je cilј unapređenje aktivnosti usmerenih na pronalaženje nestalih lica mlađih od osamnaest godina u Republici Srbiji.

Kako je Memorandum o razumevanju potpisan tek nedavno, još uvek nije pripremlјen prateći plan o tome na koji način će se podržati Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u uspostavlјanju sistema AMBER Alert. Do uspostavlјanja AMBER Alert sistema u nekoj zemlјi može doći samo na osnovu zvaničnog zahteva zemlјe, a osnova za to je ovaj Memorandum.

U prošlosti, Fondacija AMBER Alert Europe je uspešno uspostavila AMBER Alert sisteme u Slovačkoj, Malti i Luksemburgu kroz saradnju sa ministarstvima i policijom bez troškova za zemlјe korisnice. AMBER Alert sistem svaka zemlјa uvodi za sebe. Prvo uspostavlјanje AMBER Alert sistema u Holandiji bilo je na inicijativu fondacije AMBER Alert Europe i stoga je u potpunosti finansirano od strane Fondacije. Zbog uspešnog rada i rezultata, holandska vlada je zaklјučila sporazum o održavanju, nadogradnji i proširenju AMBER Alert sistema od strane Fondacije AMBER Alert Europe. Odgovarajući uslovi, uklјučujući finansijske aranžmane koji pokrivaju operativne troškove, navedeni su u sporazumu koji je raskinut 2021. godine kada je holandski AMBER Alert sistem prešao u nadležnost holandske nacionalne policije kao novog operatera sistema.

Fondacija AMBER Alert Europe jeste i ostaće fondacija, a samim tim i neprofitna organizacija, koja zavisi od donacija, finansiranja EU i drugih izvora spolјnog finansiranja kako bi se aktivno uklјučila u povezivanje civilnog društva, organa za sprovođenje zakona i drugih relevantnih aktera u potrazi za nestalom decom, kao i u preventivnim aktivnostima vezanim za dobrobit i bezbednost dece u Evropi.

Fondaciju AMBER Alert Europe čine 44 zvanične organizacije, državna organa i poslovna subjekta iz 28 zemalјa. Fondacija je pokrenula i osnivanje Mreže policijskih eksperata za nestala lica (PEN-MP), koja je sada pridružena Radnoj grupi Saveta Evropske unije za sprovođenje zakona.

Aktivnosti koje će Fondacija AMBER Alert Europe realizovati zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije predstavlјaće prve korake ka izgradnji mosta između država članica EU i zemalјa u regionu Zapadnog Balkana i omogućiće razmenu znanja, dobre prakse i iskustava u oblasti nestalih osoba, posebno nestale dece.

Informacije koje je izneo gospodin Igor Jurić u intervjuu za televiziju Nova S su neistinite i neosnovane.

Članstvo i/ili saradnja sa AMBER Alert Europe uspostavlјa se na bilateralnoj osnovi i može se povući bez ikakvog obrazloženja. Iako je Fondacija Tijana Jurić nakratko bila članica fondacije AMBER Alert Europe, nemamo evidenciju o aktivnoj saradnji sa pomenutom fondacijom.

(potpis)

Frenk Hoen

predsednik i osnivač

Fondacija AMBER Alert Europe

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara