Odobrena nova petogodišnja strategija EBRD za Srbiju

Broj pregleda

Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu petogodišnju strategiju za Srbiju, saopštio je EBRD.

ebrd 2 2

Strategija će, kažu, biti orijentir pri novim investicijama i anagažovanju ove banke u oblasti javnih politika u sledećih pet godina.

Kako navodi EBRD, strategija postavlja prioritete za period 2018. do 2023. godine u oblastima unapredenje konkurentnosti i upravljanja, jačanje kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća.

Jačanje integracije kroz unapređenje saobraćajne mreže, podrška reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapređenje umreženosti energetskih sistema, prioriteti su strategije.

Iz EBRD kažu da je podrška „zelenoj“ ekonomiji kroz unapređenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse, takođe važan segment u petogodišnjem planu ove institucije.

– Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD-a u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije – podsećaju iz EBRD-a.

Investicije su uključivale i zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapređenje železnickog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu kao i obezbeđenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje.

– Značajne investicije EBRD-a u Srbiju takođe odražavaju njen povratak ekonomskom rastu – napominje se u saopštenju.

Ekonomski problemi, podsećaju, prouzrokovani ozbiljnim poplavama u 2014. godini u najvećoj meri su prevaziđeni, ali potreba za povećanjem stranih i domaćih investicija zahteva veće napore za unapređenje poslovnog okruženja, poručuju iz Evropske banke.

Direktor EBRD-a za Srbiju Dan Berg naglasio je da, nakon makroekonomske stabilizacije, Evropska banka predviđa rast srpske ekonomije od 2,9 odsto u 2018. godini.

– Uz ovu pozitivnu osnovu, pravi je trenutak da se još snažnije fokusira na reforme. Naša strategija će podržati prioritete vlade investicijama i angažovanjem Banke u oblasti javnih politika. EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država – poručuje Berg.

Takođe, kaže, nastaviće se saradnja sa državnim organima na promovisanju poboljšanja u poslovnom okruženju, „i da poboljšavamo pristup finansiranju preduzetnika i malih i srednjih preduzeća“.

Krajem 2014. godine, EBRD i Srbija su pokrenule inicijativu za poboljšanje investicione klime, podsticanje razvoja privatnog sektora i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji.

U okviru te inicijative, objašnjavaju, Banka podržava razvoj regionalnog poslovnog registra, izgradnju kapaciteta organa nadležnog za konkurenciju, promovisanje alternativnog rešavanja sporova i bolje prakse javnih nabavki, kao i rešavanje problema nenaplativih kredita.

EBRD navodi da je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i da je do danas banka investirala 4,7 milijardi evra u oko 200 projekata u zemlji.

Izvor: Tanjug, Blic

Povezano

Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja

Saradnja između Fondacije AMBER Alert Europe i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

Povećani fondovi EU za prekograničnu saradnju

EBRD podržava reformski put Srbije: Spremni smo da i dalje pomažemo

Projekat BET ON EU: Balkans and Europe Together

VESTI IZ KATEGORIJE

Teška saobraćajka kod Knjaževca, poginula devojka (23)

Za unapređenje ruralng turizma 150 miliona dinara

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine

Jedan odgovor

  1. Sredstva od ove institucije koriste udruzenja i kompanije sumnjivog porekla u Srbiji proverite to nadlezni

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Teška saobraćajka kod Knjaževca, poginula devojka (23)

Za unapređenje ruralng turizma 150 miliona dinara

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, crveni meteo-alarm u celoj zemlji

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

Poljoprivrednici, proveravajte redovno eSanduče radi brže isplate sredstava

Međunarodni Sabor na Kadibogazu od 19. do 21. jula 2024. godine