Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Povećani fondovi EU za prekograničnu saradnju

EU je za prekogranične i transnacionalne projekte i kojima Srbija može da učestvuje izdvojila 284 milion evra za budžetski period 2014-2020, izjavila je danas ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović.

Foto: serbia.com
Foto: serbia.com

Na Četvrtom regionalnom forumu o prekograničnoj saradnji, ona je rekla da ovaj vid saradnje donosi konkretnu korist građanima, pa time i povećava podršku građana evropskim integracijama, ali da doprinosi i izgradnji odnosa u regionu.

Potrebno je jačanje kapaciteta u državnoj administraciji i u lokalnim samoupravama kako bi se sredstva još uspešnije koristila, rekla je Joksimović.

U Kancelariji za evropske integracije novinarima je rečeno da je u prethodnom sedmogodišnjem budžetskom periodu za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u kojoj učestvuje Srbija bilo izdvojeno oko 180 miliona evra, od čega je u Srbiji iskorišćeno oko 80 miliona evra. Novac za ovaj budžetski period još uvek se koristi.

Kako je objašnjeno, ovo su iznosi za cele projekte, a budući da u njima učestvuju i druge zemlje oni se dele u zavisnosti od proejkata i kapaciteta zemlje da povuče novac.

Programi prekogranične saradnje u periodu 2014-2020. sprovode se sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a pored toga Srbija učestvuje i u dva transnacionalna programa, Jadransko-jonski program i program Dunav.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport naveo je da je jedan od pokazatelja uspeha ovih programa činjenica da uvek ma mnogo više prijava od mogućnsoti za finansianje.

Naveo je da je reč o projektima koji se sprovode van glavnih gradskih centara, u područjima koja nekad nisu dovoljno zastupljena u projektima, i koji donose konkretnu korist poput obnovu škola, pozorišta, dečijih igrališta. ;

Devenport je rekao da je „impresioniran“ i razvojem turizma zahvaljujući ovim fondovima što se, kako je rekao, vidi i po pokazateljima o turizmu.

Ovi fondovi se koriste i za prevenciju poplava, koje su 2014. pogodile Srbiju i druge zemlje regiona, naveo je on.

Na skupu su učestvovali predstavnici zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata iz regiona, sa kojima Srbija sarađuje u prekograničnoj saradnji, kao i predstavnici Evropske komisije, a novinarima je dozvoljeno da budu samo na uvodnim govorima.

(Izvor: Blic, Beta)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara