Sa svečanosti povodom 25 godina postojanja firme SUPERIOR d.o.o

Broj pregleda

Danas je u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu održana svečana akademija koju je organizovao SUPERIOR d.o.o. iz Velike Plane, povodom sedamdesetog rođendana osnivača dr Iva Đinovića, 45 godina iskustva u selekciji 898povrća, 25 godina postojanja firme SUPERIOR d.o.o., 20 godina Slonovog uva, 10 godina rada u voćarstvu i 5 godina rada na hibridima kukuruza.

Foto: Domaćinska kuća
Foto: Domaćinska kuća

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, velikih kompanija, predsednica Regionalne Privredne Komore Požarevac, gospođa Milica Mitković,Anastas Karagiozov, predstavnik SUPERIORa u Bugarskoj, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, kao i prijatelji i članovi porodice Đinović.

SUPERIOR je osnovan početkom 1993. godine. Porodično preduzeće osnovao je cenjeni profesor dr Ivo Đinović, selekcionar bilja, naučnik, genetičar i najpoznatiji stručnjak na prostorima jugoistočne Evrope. Kao suosnivač priključio se i njegov sin, mast. inž. polj. Nebojša Đinović, koji je danas izvršni direktor preduzeća a mlađi sin, Goran Đinović, je tehnički direktor u preduzeću. Tokom devedesetih godina dr Đinović je, zahvaljujući svom višedecenijskom iskustvu, stvorio sorte kao što su „Slonovo uvo”, „Maraton”, „Fantom” i druge. One su proslavile brend Superior u domenu povrtarstva i potvrdile kvalitet i rad dr Đinovića.

Danas kompanija SUPERIOR raspolaže upravnom zgradom, centrom za kulturu tkiva od 200 m2 sa laboratorijom, magacin gotovih proizvoda od 800 m2, prodajno izložbeni salon i salu za poslovne sastanke i seminare. U doradnom centru se obavlja pakovanje sitnog i krupnog semena. Poseduje termostat za ispitivanje klijavosti, uređaj za merenje vlažnosti semena i sva semena se čuvaju u termoizolovanoj prostoriji sa kontrolisanim uslovima.

Prisutnima se obratio dr Iva Đinović, koji se ovom prilikom prisetio studentskih dana, kada je vreme provodio na Poljoprivrednom fakultetu, sticao znanje od profesora i trudio se da stečeno znanje kasnije primeni u praksi. Pozdravio je sve prisutne i izrazio veliku zahvalnost što su se odazvali u velikom broju. Selekcija crnog luka je bila prvi posao profesora Đinovića u Institutu za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci 1972. godine. Nakon toga, ređale su se selekcije povrća. Ovo prilikom, profesor Đinović je istakao da su se 2010. pojavila još dva brenda kompanije Superior, a to su SUPERIOR FRUIT i SUPERIOR CORN.

„Superior sada može da vam ponudi svoje znanje i iskustvo pretočeno u širok asortiman proizvoda, koji obuhvata seme povrća, sadnice voća i seme merkantilnog kukuruza,“ navodi profesor Đinović i dodaje da su ga prvobitni uspesi u kloniranju podstakli da započne izgradnju jedne od najsavremenijih laboratorija na Balkanu, koja ima za cilj ubrzavanje stvaranja hibrida ali i umnožavanje voćnih sadnica. Biljke iz naše laboratorije su veoma nežne, izlaze sa formiranim stablom i korenom, ali iz uslova gde vladaju idealna vlaga i temperature, uz svetlost doziranu u strogo određenim terminima.

Svečanoj akademiji prisustvovao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, gospodin Velimir Stanojević, koji je ovim putem čestitao sve današnje jubileje koje kompanija SUPERIOR proslavlja i izrazio veliku zahvalnost profesoru Đinoviću za sve što je uradio u oblasti selekcije povrća, ratarskih kultura i uspostavljanja savremenih tehnologija u oblasti povrtarstva. Državni sekretar je ovom prilikom istakao da je glavna ambicija Ministarstva poljoprivrede izvoz poljoprivrednih proizvoda.

„Mi se trudimo da svake godine obezbedimo sve veća sredstva za podsticaje za primarnu biljnu proizvodnju i prerađivački sektor. Ali, da bismo razvijali prerađivački sektor, moramo imati kvalitetan semenski materijal, sertifikovane sadnice a posebno sadnice vinove loze“, ističe Stanojević i dodaje da je siguran da put profesora Đinovića i ovo što radi kompanija Superior omogućuje poljoprivrednim proizvođačima da na savremen način proizvode kvalitetne poljoprivredne proizvode i da budu prepoznatljivi na tržištu. Stanojević napominje i da je cilj Ministarstva poljoprivrede da obezbedi dobar semenski i sadni materijal, gde posebno posvećuju pažnju sortnim hibridima ratarskih kulutura, ali i stvaranju novih sorti voćarskih i vinogradarskih kultura. Dodaje i da su ove godine sredstva daleko veća kada su u pitanju podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju, kao i sredstva iz IPARD fondova.

Izvor: Domaćinska kuća Autor: Svetlana Kovačević Milica Lukić

Povezano

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

Potpisani ugovori o nabavci poljoprivrednih mašina

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

Poljoprivredni popis u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

KNJAŽEVAC: Finansijska i logistička podrška finalizaciji voćarske proizvodnje

VESTI IZ KATEGORIJE

Osvećen zavetni krst u selu Štitarac nakon više decenija

Završna priredba Dramske sekcije Doma kulture: Uručenje diploma i prikaz talenta

Knjaževac sa tri predstavnika u Zoni Istok, među njima i Timočanin

Pijan vozač mopeda izazvao saobraćajnu nezgodu u Knjaževcu

Crveni krst Knjaževac organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Osvećen zavetni krst u selu Štitarac nakon više decenija

Završna priredba Dramske sekcije Doma kulture: Uručenje diploma i prikaz talenta

Knjaževac sa tri predstavnika u Zoni Istok, među njima i Timočanin

Pijan vozač mopeda izazvao saobraćajnu nezgodu u Knjaževcu

Crveni krst Knjaževac organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela